zondag 17 december 2017

Sugar Jackson

Sinds het voorjaar wordt er weer gebokst in Zaal Lux. De Herenthoutse Boxing Club heeft er namelijk zijn thuishaven. Vorig weekend wist de club weltergewicht Sugar Jackson te strikken voor een training.

Jackson Osei Bonsu arriveerde wel een uur te laat. Blijkbaar kon hij niet opboksen tegen het verkeer op de Antwerpse Ring. Gelukkig ging een en ander hem beter af in de ‘geïmproviseerde’ boksring in de Lux. “Wij zijn recreanten en boksen geen wedstrijden. Daarom zetten we hier in Zaal Lux ook geen ring”, legt voorzitter Luc Cannaerts uit in Gazet Van Antwerpen.
Cannaerts geeft samen met Nico De Groof, Gert Geeraerts en veelvuldig wereldkampioen kickboksen Tom Harzé vrijwillig les. “Zo houden we de drempel laag en kost anderhalf uur training slechts 2,5 euro”, legt Harzé uit. “We doen dit uit liefde voor het boksen. Wie hier traint, krijgt op een ongedwongen manier meer discipline en respect voor het eigen lichaam.”

LEO EN EDDY
De jonge boksclub telt ondertussen al meer dan zestig leden. Een van hen is Laura Meylemans. “Deze sport is perfect voor de conditie”, zegt ze. “Zeker als je een zittend beroep uitoefent, is boksen heerlijk. Het is ook helemaal geen exclusieve mannensport, een derde van de leden zijn dames. Als we op elkaar meppen, houden we ons in. Maar op de heren leven we ons goed uit, vooral op Leo en Eddy.” Voor alle duidelijkheid: Leo en Eddy zijn rubberen poppen.

STAN
Als er na de training nog iets wordt gedronken in het café wordt er vaak gezegd dat het plezant is dat er weer gebokst wordt in de Lux. Zaal Lux heeft inderdaad een stevig boksverleden. Belgisch kampioen Stan Reypens vierde er in de jaren veertig zijn grootste successen. “Den boks en het koers rijden waren toen de populairste sporten. Het voetbal begon pas later aan zijn opmars. In de Lux zat ooit 1.200 man opeengepakt voor één van mijn liefhebberskampen”, zei Stan hier ooit over.
Stan woonde destijds trouwens pal naast de Lux en kwam er dagelijks touwtje springen. “Zijn spirit hangt hier nog steeds”, mijmert voorzitter Cannaerts. “Mocht Stan dit meemaken, kreeg Sugar gegarandeerd oep zen bakkes!”

De Herenthoutse Boxing Club traint woensdag om 19u en vrijdag om 19.30u in zaal Lux, Markt 23 in ­Herenthout.


Foto: Luc Cannaerts.


Op donderdag 10 maart 1949 werd Stan Reypens kampioen van België bij de welters. Stan oogt heel wat frisser dan de duidelijk aangeslagen Willy Wimms.

Geen opmerkingen: