donderdag 25 januari 2018

Carrièreprijs voor Herman Engels

In GOC Ter Voncke werden op zaterdag 20 januari 2018 naar jaarlijkse traditie de culturele en jeugdprijzen uitgereikt. Topdirigent Herman Engels werd gevierd omwille van zijn sublieme culturele carrière.

Tijdens het gala ontpopte Herman zich tot een rasechte entertainer. Het was de kers op de taart van een memorabele avond. Engels trakteerde zijn publiek niet alleen op gevatte oneliners, maar onderwees hen en passant met wijze levenslessen, (kunst)geschiedenis en aardrijkskunde. De vragen die presentator Stefan Laenen had voorbereid, konden na die onehermanshow dan ook linea recta de prullenmand in.
Herman drukte tegenover de aanwezigen zijn dankbaarheid uit en zei dat het een grote eer is een erkenning te bekomen voor de verwezenlijkingen in zijn carrière. “Het overkwam mij al meermaals, zowel in binnen- als buitenland. Maar het is toch een veel grotere eer wanneer die erkenning uit het eigen geboortedorp komt, waar men het grootste deel van het leven heeft doorgebracht en nog altijd mee verbonden is.”

IDENTIKIT
Herman Engels studeerde aan het Lemmensinstituut te Leuven en aan de Koninklijke Conservatoria van Antwerpen en Brussel (J.Wilmots). Hij vervolmaakte zich in koordirectie bij Hans Grischkat (Stuttgart) en Wilhelm Ehmann (St.Moritz). Orkestdirectie studeerde hij bij Otmar Suitner (Mozarteum Salzburg) en Pierre Dervaux (Paris).
Herman Engels was tweede dirigent en assistent van Vic Nees aan het Omroepkoor van de BRTN in Brussel. In Nederland was hij dirigent en docent aan de Conservatoria van Utrecht en Den Haag. Momenteel is Herman Engels verbonden aan de conservatoria van Mechelen en Leuven.
Herman Engels dirigeerde o.a. het Festival van Vlaanderen, Internationales Jugendfestspieltreffen Bayreuth en het Paasfestival Praag. Hij werkte mee aan de opera Orfeo van Walter Hus en Jan Lauwers, een creatie voor Antwerpen 1993, culturele hoofdstad van Europa. Hij was gastdocent aan de University of the Philippines (Manila) en Universidad Nacional te San José (Costa Rica). In 1991 richtte Herman Engels het Ensemble Voca Lisa op, een vocale groep die vooral literatuur uit de romantiek en de XXste eeuw zingt.
Als gastdirigent trad Herman Engels op bij o.a. de BRTN (Belgische Radio en Televisie), de SDR (Süddeutscher Rundfunkchor Stuttgart), de Philippine Philharmonic Orchestra, de WDR (Westdeutscher Rundfunkchor Köln), Radio France (Paris), de Budapest Pilharmonic Orchestra (H), het Debrecen Philharmonic Orchestra (H), het Statni Komorny Orchester (Slovak Sinfonietta), de BR (Bayerischer Rundfunkchor München), de NDR (Norddeutscher Rundfunkchor Hamburg), de Janacek Philharmonie (Ostrawa, Cz), de Budapest Chambre Orchestra (concertreis Brazilië), de Filarmonie Hradec Kralové (CZ), het State Choir Latvija, Riga (LV), Filarmonica de Stat Sibiu (RO), het Orchestre Royal de Chambre de Wallonie (B), het Moscou New Chamber Orchestra en het Tallinn Philharmonic Orchestra (Estonia). Engels is vast gastdirigent van de Filharmonica de Stat Oradea (RO) en de Slovak Sinfonietta te Zilina (SK).
Herman Engels werd onderscheiden met de Médaille de Vermeil de la Société Académique Française Arts-Sciences-Lettres en de Medaglia d’Oro di Studi Storici Beato Pio IX (Roma). Hij ontving de Figa-Trofee van de Unie van Belgische Componisten.


De carrièreprijs ging naar dirigent Herman Engels.

Geen opmerkingen: