donderdag 25 januari 2018

KFC vraagt borgstelling aan gemeentebestuur

Het gaat KFC Herenthout niet alleen op sportief vlak slecht af. De voetbalclub heeft het gemeentebestuur gevraagd of het borg wil staan voor het afsluiten van een lening. Het geld is nodig om lang openstaande facturen te betalen.

Vorig jaar verhuisde KFC Herenthout naar een nieuwe locatie achter ’t Kapelleke. Om het project te realiseren kreeg de club van de gemeente een renteloze lening van 650.000 euro, plus 150.000 euro aan projectsubsidies. So far, so good. Maar nu blijkt dat er nog eens 100.000 euro extra nodig is om enkele openstaande facturen te betalen.
Burgemeester Patrick Heremans (GBL) bevestigde aan Gazet Van Antwerpen de vraag van KFC om borg te staan voor een lening bij de bank. “Wij hebben uitgebreide financiële informatie en documenten opgevraagd aan de club. We hebben die info gekregen, bestudeerd en een voorstel richting club gestuurd: een borgstelling met daaraan een reeks voorwaarden gekoppeld. We gaan niet zomaar in dit verhaal stappen. Het is nu aan de club om het voorstel te beoordelen.”

TELEURGESTELD
Voor de oppositie is dit verhaal natuurlijk koren op de molen. “Schepen Dom en burgemeester Heremans waren maandag op de gemeenteraad “teleurgesteld in de club”. Wij zijn óók teleurgesteld, maar in de eerste plaats in de schepen en de burgemeester zelf”, zegt oppositieraadslid Stijn Raeymaekers (Eenheid). “Ondanks alle verwittigingen de voorbije jaren. En dit amper zes maanden na de opening van de nieuwe kantine ... Zo’n projecten (800.000 euro gemeenschapsgeld) eisen duidelijk een betere opvolging door de gemeente!”
Gemeenteraadsvoorzitter Ann Willems (GBL) probeerde op de gemeenteraad te gemoederen nog te sussen door te zeggen dat de club ondertussen nog wel het afgesproken afbetalingsplan volgt. Maar dat was voor Raeymaekers niet voldoende. “Leen de club dan zelf het extra geld!”, sneerde hij. “Met een borg schuif je het probleem alleen maar op.”

BRUG TE VER
Ook bij Jan Van Dyck (S.A.M.E.N.) is het vertrouwen zoek en de vraag om borgstelling een brug te ver. Hij heeft dan ook een andere oplossing klaar. “Ons voorstel is dat de club zich onbekwaam verklaart om de lening van 650.000 euro af te betalen en dat de erfpacht wordt beëindigd. Het gebouw komt dan in handen van de gemeente en die kan de openstaande bedragen betalen. De club kan het gebouw nadien dan weer huren van de gemeente, die op haar beurt de kans krijgt om de infrastructuur ook voor andere verenigingen open te stellen.”

BESPREKINGEN
Het bestuur van KFC Herenthout houdt voorlopig de lippen op elkaar. “Er zijn volop besprekingen aan de gang met het gemeentebestuur”, zegt secretaris Peter Horemans in de krant. “Het lijkt me niet verstandig om daar in deze fase verklaringen over af te leggen.”
De club last nu vrijdag wel een infomoment in voor alle trainers, afgevaardigden en vrijwilligers. “Dit om de juiste en correcte info te verschaffen aangaande de berichtgeving in de (sociale) media over onze mooie club KFC Herenthout.” (Bron: GVA)

Geen opmerkingen: