dinsdag 23 januari 2018

Trofee van Verdienste voor Pascal Sermeus, KLJ wint Jeugdduim

Het voorbije weekend werden tijdens een gala-avond in GOC Ter Voncke de Cultuurprijs, de Trofee van Verdienste en de Jeugdduim uitgereikt. Achteraf was zowat iedereen het erover eens: dit was een van de beste edities ooit. Met dank aan de presentatoren en Carrièreprijswinnaar Herman Engels!

Na de verwelkoming van publiek en genodigden door Stefan Laenen en de ravissante Lore Meulemans #MeToo, werd er even stilgestaan bij het overlijden van ere-burgemeester Tuur Baeten. Als schepen van cultuur stond Tuur Baeten in juni 1979 mee aan de wieg van de Kultuurraad, toen nog met een K geschreven. Meer nog, het was onder impuls van Baeten dat die raad er kwam. De minuut stilte aan het adres van Cultuurpionier Tuur Baeten was dan ook op zijn plaats.

SUCCESFORMULE
Cultuurraad en Jeugdraad hanteren voor de uitreiking van hun prijzen al enkele jaren de succesformule van een gala-avond, met o.a. muzikale intermezzo’s van een huisband en gastoptredens. Dit jaar bracht een deel van de acteurs van Poco Crescendo het lied ‘Een nieuw begin’ uit de musical ‘Aladdin’. Poco speelt de musical tijdens het weekend van 9, 10 en 11 maart 2018. Tickets zijn o.a. te verkrijgen in tankstation Total op de Bouwelse Steenweg. “Snel zijn, want de kaartenverkoop gaat als een trein”, wist La Meulemans.
Er werd ook live overgeschakeld naar ’t Schaliken, waar ene Herman Engels de Kamerfilharmonie Vlaanderen stond te dirigeren. Herman zou later op de avond geëerd worden met de tweejaarlijkse Culturele Carrièreprijs.

TROFEE VAN VERDIENSTE
De eerste prijs die zaterdagavond werd uitgereikt was de Trofee van Verdienste, waarvoor ter plaatste werd gestemd. De trofee ging na een spannende tweede stemronde naar Pascal Sermeus. De drijvende kracht achter Levensloop Neteland was zichtbaar ontroerd en wenste een aantal mensen te bedanken. “Allereerst diegenen die mij genomineerd hebben, nl. Sint Ceciliakoor Herenthout onder impuls van Johan van Helleputte. Daarnaast iedereen die in de laatste ronde op mij gestemd heeft. Ik wist niet waar ik het had. Sorry voor de Koninklijke Fotoclub Toreke, want jullie staan er wel al 50 jaar. Ik bedank natuurlijk ook alle vrijwilligers die mee de kar van Levensloop Neteland trekken en getrokken hebben, want zonder jullie géén mooi en warm solidariteitsevenement. Maar een heel speciale dank gaat uit naar mijn echtgenote en toeverlaat Liesbeth Van der Auwera. Zij staat uiteindelijk toch steeds achter mij en de ideeën van ene zot.”

KLJ ALS JE ’T MIJ VRAAGT
De Jeugdduim ging verrassend naar KLJ Herenthout. Deze vereniging heeft het voorbije jaar enkele woelige waters doorzwommen, maar wist het hoofd toch boven water te houden. “Bedankt aan alle mensen en verenigingen om op ons te stemmen. Dit is zeker een stimulatie om door te gaan!”, klonk het. De KLJ haalde het van twee andere super-genomineerden: de BIB en 25 jaar SPW.
Stefan Laenen stak en passant de jongens en meisjes van Jeugdatelier Matsijs een hart onder de riem. Zij kregen tijdens de kerstperiode op de sociale media de kritiek dat ze met de inrichting van de kerststal een loopje namen met de traditie. Laenen gaf de criticasters lik op stuk. “Correct schrijven is óók een traditie”, zei hij.

PETER HENS ...
De Cultuurprijs 2017 werd dit jaar gekozen door een jury van zestien - acht bestuursleden, aangevuld met acht leden van de algemene vergadering die willekeurig werden getrokken - en ging uiteindelijk naar stand-upcomedian Peter Hens, die vorig jaar deelnam aan de talentenjacht ‘Voor de leeuwen’ op één. Hens is in zijn eentje verantwoordelijk voor een heuse Huirtuitse comedy-scene, met als epicentrum het Zellehof. De voormalige leraar haalde het in een extra stemronde van MinC. Na de succesvolle Unplugged Sessions vond MinC zichzelf in 2017 opnieuw uit met een gloednieuw concept: The Rebirth Of Cool, een liveconcert met bijhorende exclusieve afterparty. MinC was trouwens ook genomineerd voor de Trofee van Verdienste. Andere genomineerden voor de Cultuurprijs 2017 waren de auteurs Luc Vancampenhout voor de roman ‘De Fantoomgod’ en Frans Schellekens voor de dichtbundel ‘Een Stil Moment van Geluiden’.

... EAT YOUR HEART OUT
Maar de ster van de avond bleek uiteindelijk de winnaar van de Culturele Carrièreprijs. Dirigent Herman Engels ontpopte zich als een verteller pur sang en entertainde zijn publiek niet alleen met gevatte oneliners, maar onderwees hen en passant met wijze levenslessen, (kunst)geschiedenis en aardrijkskunde. De vragen die presentator Stefan Laenen had voorbereid, konden na die onehermanshow dan ook linea recta de prullenmand in.

PREISFESTIVAL
Nieuw dit jaar waren de aanmoedigingsprijzen voor de genomineerden van de Cultuurprijs en de Trofee van Verdienste. Stefan en Lore toverden de ene prijs na de andere uit hun goedgevulde kruiwagen: een etentje voor twee op te warmen in de microgolfoven voor auteur Luc Vancampenhout, twee preistengels voor die andere schrijver Frans Schellekens, een gouden leeuw voor Peter Hens, een elpee van Lee Towers & Patrick Heremans en een zuipbeker(tje) voor de heren van MinC die op het moment van de gala-avond op herbronningsweekend waren in Eindhoven, een blauwwit erfgoedschildje voor het Koninklijke Toreke, enkele vergeten binnen te leveren boeken - “‘Vijftig tinten grijs’ is nog achter, maar Patrick Heremans is die nog aan het lezen” - voor de bib en een hoge hoed voor Pascal Sermeus.
De voorzitter van Levensloop werd door Stefan Laenen uitgenodigd om tijdens de pauze met zijn hoed plaats te nemen aan de uitgang en giften in te zamelen voor zijn solidariteitsevenement. “Jullie zitten hier toch allemaal verniet keizekes te eten en wijn te zuipen!” Het leverde hem uiteindelijk 977,27 euro op, een bedrag dat Sermeus zelf afrondde naar 1.000. Het geld staat ondertussen op de teller van Levensloop Neteland.


De jeugdraad stelde tijdens de gala-avond een nieuw logo voor.

Geen opmerkingen: