zaterdag 20 januari 2018

Cultuurprijs gaat naar Peter Hens

Zopas hebben burgemeester en schepen van cultuur Patrick Heremans en voorzitter Eddy Verschueren van de Herenthoutse Cultuurraad tijdens een gala-avond in GOC Ter Voncke de 38ste Cultuurprijs uitgereikt. De Cultuurprijs 2017 gaat naar stand-upcomedian Peter Hens.

Peter Hens nam in het najaar deel aan de talentenjacht ‘Voor de leeuwen’ op één. Hij werd geselecteerd als een van de acht finalisten uit meer dan 100 inschrijvingen, op zich al een hele prestatie. Een vakjury rangschikte Hens met zijn sappige Huirtuits dialect in de top 8 van alle inzendingen. Het is trouwens een misvatting dat cabaret en - bij uitbreiding - humor makkelijk en mindere kunstvormen zijn. “Mensen laten lachen is niet alleen aartsmoeilijk, het is in deze tijd ook bewonderenswaardig”, aldus supporter van het eerste uur Maxime De Ceulaer.
Hens haalde het in de tweede stemronde van MinC. Na de succesvolle Unplugged Sessions vond MinC zichzelf in 2017 opnieuw uit met een gloednieuw concept: The Rebirth Of Cool, een liveconcert met bijhorende exclusieve afterparty. Andere genomineerden voor de Cultuurprijs 2017 waren de auteurs Luc Vancampenhout voor de roman ‘De Fantoomgod’ en Frans Schellekens voor de dichtbundel ‘Een Stil Moment van Geluiden’.
Eerder op de avond ging de Trofee van Verdienste naar Pascal Sermeus en de Jeugdduim naar KLJ Herenthout. Herman Engels, residerend dirigent van CC ‘t Schaliken en Cultureel Centrum Zwaneberg, werd geëerd met de tweejaarlijkse Culturele Carrièreprijs voor een uitmuntende culturele carrière. Herman had vanavond trouwens een concert met de Kamerfilharmonie Vlaanderen in ‘t Schaliken en kwam na de voorstelling speciaal naar Herenthout afgezakt om de prijs in ontvangst te nemen.


Cultuurprijswinnaar Peter Hens maakte tijdens de gala-avond zijn plannen bekend. “Ik ga iets voor tv doen en aan enkele wedstrijden deelnemen, waaronder HUMO’s Comedy Cup.”

Geen opmerkingen: