dinsdag 16 januari 2018

Explosie in Antwerpen

De hulpdiensten die aan de Paardenmarkt in Antwerpen aan het zoeken zijn naar slachtoffers van de explosie van gisterenavond, hebben vanmorgen twee dodelijke slachtoffers aangetroffen. Dat zegt de lokale politie.

De lichamen zijn vanonder het puin gehaald, maar nog niet geïdentificeerd. Het is dan ook nog niet zeker of het om de twee nog vermiste personen gaat. Voorlopig zetten de hulpdiensten hun werkzaamheden nog verder. Veertien mensen waren maandagavond al overgebracht naar het ziekenhuis. Over de oorzaak van de explosie is nog niets bekend, maar alles wijst op een gasontploffing.
De brandweer werd maandag omstreeks 21.30 uur opgeroepen voor een hevige explosie aan de Paardenmarkt. Ook de ziekenwagen van Rode Kruis-Herenthout werd bij de rampenhulpverlening ingezet om slachtoffers naar de omliggende ziekenhuizen te brengen. Enkele gebouwen, waaronder het pand waar het Italiaanse restaurant Primavera is gevestigd, hebben zware schade opgelopen. Drie gebouwen zijn volledig verwoest. Zes gebouwen zijn onbewoonbaar verklaard.

GETROFFEN STUDENTEN MOGEN EXAMENS UITSTELLEN
Studenten die zijn getroffen door de explosie op de Antwerpse Paardenmarkt en vandaag een examen hebben, kunnen aan de universiteit om uitstel vragen. “We bekijken dat op individuele basis”, zegt Peter De Meyer, woordvoerder UAntwerpen.
Volgens Peter De Meyer hebben alle studenten die zouden zijn getroffen onderdak gevonden hebben. “Een aantal van hen is opgevangen door de ouders, sommigen door de omgeving”, klinkt het. Volgens de woordvoerder is er vannacht een crisismailadres opgezet, en werden vragen via sociale media beantwoord. “De meeste vragen gingen over examens. Een aantal studenten heeft impact ondervonden, waaronder pand met een twintigtal koten. Zij moesten bijvoorbeeld al hun materiaal achterlaten. Wie geïmpacteerd is en vandaag examen heeft, kan de universiteit contacteren. Als zij vandaag examen zouden hebben, moeten ze dat niet afleggen. We bekijken dat op individuele basis”, zegt De Meyer nog. “Zeker voor mondelinge examens kan makkelijk worden geschoven, voor schriftelijke examens is dat iets ingewikkelder, al hebben de faculteiten wel een of twee inhaaldagen eind eind januari.”
De universiteit stelt ook een studentenpsychologe en begeleiding ter beschikking. Wie nood heeft aan een verwerkingsgesprek kan contact opnemen, besluit men. (Bron: Belga)


Ook de ziekenwagen van Rode Kruis-Herenthout werd bij de rampenhulpverlening ingezet. “Onze afdeling betuigt de slachtoffers en hun familie de nodige steun toe”, klinkt het.

Geen opmerkingen: