woensdag 3 januari 2018

Stormweer

De storm die afgelopen nacht over ons land trok, was heel lokaal en het ergste lijkt ondertussen voorbij. Dat zegt het KMI.

De schade lijkt voorlopig mee te vallen. Het blijft deze voormiddag wel stevig waaien, ook rukwinden blijven mogelijk. Op zee verwacht men storm tot zware storm. Vanaf 14 uur verwacht men langs de kust ook een hoge hoogwaterstand. In Oostende wordt hoogtij voorspeld, er wordt afgeraden om zich op dat moment op staketsels te begeven.
De eerste felle rukwinden kwamen rond middernacht aan in ons land. Vooral aan de kust ging het er hevig aan toe, met rukwinden tot wel 110 kilometer per uur.
Vrij snel trok de storm van het westen van het land naar het oosten, met ook onderweg felle rukwinden en veel regen. “Het was allemaal redelijk lokaal”, zegt Tom Elegeert van het KMI. ”Op veel plaatsen hebben we geen rukwinden van 100 kilometer per uur gemeten, op andere dan weer wel.”

BRANDWEERZONE KEMPEN
Burgemeester Patrick Heremans (GBL) postte vanmorgen een laatste update vanuit de brandweerzone Kempen. “In totaal zijn er vanaf 4.30 u vannacht 18 interventies geweest binnen de zone, één daarvan met schade aan een woning. Op dit moment staat er windkracht 5, deze namiddag zal die bij momenten nog oplopen tot 6. In de late namiddag zou het ergste moeten voorbij zijn. Ook de waterstanden in de zone zijn onder controle, enkel in Mol en Balen is het waakpeil bereikt.”
Het KMI blijft de weersvooruitzichten van kortbij opvolgen. “Hulpdiensten, politie en brandweer, staan paraat in geval van problemen. Bedankt daarvoor! Je kan thuis misschien ook nog even testen of rondom alles goed vast ligt. Uiteraard is het bij dit weer ook aangewezen om bossen te vermijden”, aldus nog Heremans.

2 opmerkingen:

eVER zei

Wie door de storm met wateroverlast of schade zit, kan terecht op het noodnummer 1722. Bel enkel 112 als jij of iemand in je omgeving zich in een levensbedreigende situatie bevindt.

eVER zei

Het stormweer heeft woensdag in de loop van de dag alsnog lelijk huisgehouden in de Antwerpse Kempen. Op de Nieuwe Baan in Laakdal belandde rond de middag een boom op een wagen met twee inzittenden, die lichtgewond naar het ziekenhuis moesten worden afgevoerd. In Ravels waaide het dak van een paardenstal weg, met enkele gewonde dieren tot gevolg. Tot slot werd in Rijkevorsel de gevel van een huis in aanbouw ter preventie naar beneden gehaald. De hulpverleningszone Kempen kreeg al 100 oproepen van stormschade te verwerken, de zone Taxandria in de regio Turnhout 30.

Aan de Oostmalse Steenweg in Rijkevorsel dreigden de puntgevels van een huis in aanbouw in elkaar te storten na een hevige windstoot. De brandweer heeft ze zelf naar beneden getrokken om verder onheil te voorkomen. Er raakte niemand gewond. De naastgelegen woning werd preventief even geëvacueerd.

WAARSCHUWINGEN
Het KMI geeft op sommige plaatsen nog code oranje voor wind tot vanavond 20 uur. “Woensdagochtend gaat het stevig waaien. In het binnenland neemt de windkracht toe naar windkracht 6 tot 7, aan zee verwachten we windkracht 7 of 8. ’s Ochtends kunnen de rukwinden oplopen tussen 90 en 120 km/u. Er kunnen felle buien met onweer waarbij nog zwaardere windstoten niet uitgesloten zijn. Plaatselijk kan schade of hinder verwacht worden. Op zee verwachten we storm (windkracht 9) tot zware storm (windkracht 10) uit zuidwest tot west.”

Voor regen geldt code geel tot 20 uur. “De volgende 24 uur verwachten we 10 tot 20 mm neerslag en in Wallonië plaatselijk tot 30 à 40 mm. Gezien de bodem op veel plaatsen verzadigd is en er al pré-alarmpeilen bereikt worden, kan dit plaatselijk problemen veroorzaken. Ook het verkeer kan hinder ondervinden.” (Bronnen: Belga, GVA)