maandag 19 februari 2018

Zonovergoten stoet

Onder de stralende zon zette Prins Stijn I, met in zijn zog 54 enthousiaste groepen, gisteren een orgelpunt achter een weekje krokusverlof vol leute en plezier. Het Huirtuits carnaval kon dit jaar opnieuw duizenden mensen bekoren. Toch merkte Peer Stoet een dalende interesse op, zowel voor de eerste stoetzondag als de Nacht van Huirtuit op maandagavond.

De eerste zondag telden de gele jassen zo’n 5.300 betalende carnavalsliefhebbers, toch 500 minder dan vorig jaar. En toen moesten enkel buitendorpers betalen. Ook het feestje op maandagavond moest het met heel wat minder volk stellen. Voorzitter Gunter Nevelsteen wijt het dalende bezoekersaantal aan het feit dat de hoge scholen en universiteiten toch nog les hadden de voorbije week. “Mensen tussen de 18 en de 23, die eigenlijk toch nog naar het bal komen, die hebben we nu moeten missen. En dan is er natuurlijk nog het krokusverlof zelf. Mensen gaan skiën, mensen gaan naar de zon. En dan komen ze de tweede zondag naar hier naar de zon.” Daarom gaat men volgend jaar op zoek naar een nieuwe formule in de hoop het feestje zo extra leven in te blazen.

PLEZANT
De stoeters zelf lieten een en ander alvast niet aan hun hart komen. “De twee stoeten zijn nog altijd het belangrijkste van heel het carnaval”, wist Ingrid Bierinckx van stoetgroep De PW’kes op RTV. Zij deden een dansje als eerbetoon aan Prins Balou. En of dit nu plezant was, wou de reporter nog weten. “Heel plezant! Wat had ge nu gedacht?!?”, klonk het in koor.

BLAD, STEEN, SCHAAR
De OLB Knights, de oud-leiding van Chiro Herenthout, waren ook paraat in de stoet. “In ons verhaal strijden rivaliserende ridderclans voor de hand van de prinses”, vertelt Bram Van Dyck. “Tijdens een brainstorm op ons Chiroweekend werd al snel beslist wat we gingen doen tijdens de stoet”, zegt hij. Voor Bram en zijn vrienden is de carnavalsstoet een hoogtepunt in het jaar. “Carnaval is voor ons plezier en enthousiasme.” Hun act bestond uit een middeleeuws steekspel, waarbij de lansen vervangen werden door een spelletje blad, steen, schaar. Hun wagen wordt trouwens elk jaar groter en groter. Over het hoe en waarom hield Bram zich eerder op de oppervlakte, maar wij meenden iets opgevangen te hebben over kleine zwaarden die moeten gecompenseerd worden ...

MICHAEL JACKSON
Andere toppers waren de leden van stoetgroep ‘Merrege nog ne dag’, die de toeschouwers deden bibberen van schrik. “Als wij gingen feesten vroeger zeiden we altijd: geen probleem, er is morgen nog een dag. Daarom heten wij ook zo.” Zij waren verkleed als zombies, dansten op ‘Thriller’ van Michael Jackson en zeulden zowaar een echt griezelhuis met zich mee.
Michael Jackson was trouwens opvallend veel aanwezig. Groep C was veruit de beste dance-act en danste onder meer op ‘Blame It On the Boogie’, ‘Can You Feel It’ en ‘Don’t Stop Till You get Enough’. Opvallend ook: het hoge kerstgehalte en ‘Mundian To Bach Ke’ van Panjabi MC dat zowaar twee keer voorbijkwam in de stoet. Een keer gebeurde dat in een eigen vertaling door Imitato, de groep van Prins Stijn I. Zij brachten een sprookje uit 1001 Nach, dat van De Lelijke Meisje en de Zoon van de Maharadja. Het sprookje van de Oxfam-CEO en De Minderjarige Meisje bleek te aangebrand.

DE BLIJN VAN DE SCHOEN VAN DE PIS VAN HET BIER VAN DE ... HALI HALLO!
Wie staat er nog met stip in onze stoetparade? Je had de livemuziek van de Fun-Fare, de Bimbo-Box van De Actueeltjes, de Hells Angels van Das Weiss Konaain, de schaatsende Chiromeisjes van OLK Chiro Sint-Pieter, fashionista Lars Van den Branden en zijn Sufragettes, de after work-party van Chapeluur, Tarara die voor hun persiflage op Ment TV zelfs naar de zee waren getrokken om promo-filmpjes op te nemen, CC Op Glad IJs, de beentjes van G.Z.N., de Marchas Populares van de Portugese gemeenschap, Chiro Keratos die met hun Aztekentempel de burcht van OLB Knights naar de kroon staken, The Accordeonettes met ‘Open en Toe’, de knappe wagen van De Dalken en de Waak Haakant Mountaineers. “We klimmen op den berg, hali hallo ... Van den Zwanenberg, hali hallo!” Om een lang verhaal kort te maken: Yves Bouwen - hij woont niet eens op den Haakant!?! - en de zijnen geraakten de berg niet op door “de blijn van de schoen van de pis van het bier van de kroeg aan de voet van de berg”.
Maar het meest hebben we genoten van The Weirdo’s. De poses die Eddie Van Nijlen en Bobby Pries zichzelf aanleerden met de hulp van hun microfoonstandaard waren ronduit hilarisch. De gekozen soundtrack - Van Halen, AC/DC en aanverwanten - deed de rest!
Prins Stijn I overschouwde vanop zijn Jungle Book-rots zijn onderdanen voor een week, zag dat het goed was en vond het allemaal heel plezant. Maar toch ook een beetje lastig. Op de eerste stoetzondag was hij immers door zijn knie gezakt, waardoor hij het twee dagen iets rustiger aan had moeten doen. “Maar we gaan dat vandaag goedmaken”, lachte hij op RTV.Geen opmerkingen: