woensdag 28 februari 2018

Pieter Verhelst is peter van Levensloop Neteland

Dat het Levensloop op 26 en 27 mei 2018 naar De Lichten in Booischot komt, is ondertussen alom geweten. Nieuw is dat Heists acteur en cabaretier Pieter Verelst het peterschap heeft aanvaard van het solidariteitsevenement.

Verelst, winnaar van het prestigieuze Camaretten Festival (2016) en voormalig ‘Familie’-acteur, aanvaardde het peterschap meteen. “Het was de eerste keer dat ik zo’n vraag kreeg”, zegt hij hierover in Gazet Van Antwerpen. “Het is dus best spannend, maar ik moest er niet lang over nadenken. Ik ga natuurlijk zelf ook een eindje meelopen. Hoeveel rondjes dat worden, moeten we nog bekijken.”

VECHTERS
Het nieuws van het peterschap werd vorige week vrijdag bekend gemaakt tijdens een kick-offinformatiesessie in Dancing Victoria in Booischot. De informatiesessie werd afgetrapt met een hartverwarmend toneelstukje, gebracht door een vijftal jonge medewerkers van Levensloop: Anne-Sophie en Cédric Sermeus, Robin Vermeulen, Julie Heylen en Jochem Turelinckx.
De jarige voorzitter Pascal Sermeus lichtte daarna het evenement kort toe. “Levensloop is een loop- en wandeltocht die 24 uur duurt en waarbij deelnemers zich laten sponsoren ten voordele van de Stichting Tegen Kanker. Maar het tweede aspect is minstens even belangrijk, namelijk het eren en vieren van de ‘vechters’ en hun zorgdragers. Wie zich als Vechter inschrijft, kan twee dagen lang gratis genieten van activiteiten, massages en workshops.”

CEREMONIES
Naast heel wat muziekoptredens staan er ook drie ceremonies op het programma, waarvan de belangrijkste ongetwijfeld de kaarsenceremonie is. “Tijdens dat ingetogen moment herdenken we de Vechters die de strijd tegen kanker verloren hebben.” Sermeus verklapte dat er ook dit jaar, de week vóór Levensloop, weer een fakkeltocht georganiseerd zal worden tussen alle deelnemende gemeenten.
Andere sprekers op de infosessie waren onder meer burgemeester Luc Vleugels, Stefan Beeldens van de Stichting Tegen Kanker, Chris Davidson van het Vechterscomité en Tinne Persoons, gezondheids- en preventiewerker aan het ‎OCMW van Heist-op-den-Berg.

DOKTER DARMKANKER
Burgemeester Luc Vleugels herinnerde zich een voordracht in Nijlen van ‘Dokter Darmkanker’ Luc Colemont, die na bijna dertig jaar ziekenhuiscarrière zijn topjob inwisselde voor zijn passie: lezingen en preventie. Sindsdien zet hij zich voltijds in voor zijn vzw ‘Stop Darmkanker’. “Noem me naïef, noem me onnozel. Maar ik meen het als mijn voornaamste ambitie deze is: darmkanker een halt toeroepen. Als ik hiermee - opnieuw - één leven red, zal het de moeite waard zijn geweest”, zei Colemont toen. “Hoe vroeger de ziekte wordt opgespoord, hoe groter de overlevingskansen”, zei Vleugels, die ook de correlatie tussen levenskwaliteit en levensduurte benadrukte. “Levensloop doet wat het moet doen en dat is iedereen een goed gevoel geven.”

LOCAL GRANTS
Hij maaide hiermee het gras voor de voeten van Stefan Beeldens, regiocoördinator voor Levensloop bij de Stichting Tegen kanker, weg. Hij schudde dan maar enkele cijfers uit de mouw. “Vorig jaar vonden er 26 Levenslopen plaats, die samen 4 miljoen euro opbrachten. Dit jaar zijn er 28 Levenslopen. Nieuw is dat we local grants toekennen, waarbij 15% van de opbrengst terugvloeit naar de organisatie!” Beeldens wou tenslotte ook boter bij de vis en vroeg aan de aanwezigen wie er interesse had om met een team mee te doen. Spontaan gingen er een zevental vingers de lucht in.
Tinne Persoons tenslotte lichtte de bevolkingsonderzoeken naar kanker van de baarmoederhals, borst en dikke darm in het Heistse toe. “Zo’n 27 procent van de overlijdens in de regio Mechelen-Lier is toe te schrijven aan kanker. In Heist-op-den-Berg bedraagt het cijfer 30,1 procent. Maar we zitten net boven het provinciaal gemiddelde van deelnemers aan de verschillende bevolkingsonderzoeken”, wist Persoons, die zich engageerde om hierop te blijven inzetten.


Burgemeester Luc Vleugels bracht op het eerste kaarsenzakje de gevleugelde woorden ‘Moed & Volharding’ aan. De symboliek van de kaarsenzakjes is uniek. Ieder zakje draagt een eigen verhaal: steun tijdens het vechten, vreugde bij genezing, verdriet bij het verliezen van de strijd. Wil je een kaarsenzakje reserveren (5 euro) en personaliseren?

Geen opmerkingen: