vrijdag 4 mei 2018

Herenthout is een ‘Hartveilige Gemeente’

Herenthout mag zich sinds 29 april 2018 voor twee jaar een ‘Hartveilige Gemeente’ noemen. Zondagmiddag, tijdens de opendeurdag van brandweer en Rode Kruis Herenthout, ontving het gemeentebestuur het label uit de handen van Rode Kruis-voorzitter regio Zuiderkempen, Francis Van Leemputte.

Herenthout heeft de voorbije maanden inspanningen geleverd om de overlevingskans bij mensen met een hartstilstand zo groot mogelijk maken. Zo is het lokaal bestuur een samenwerkingsovereenkomst aangegaan met het Rode Kruis en heeft ze reeds twee gratis opleidingen ‘reanimeren en defibrilleren’ georganiseerd voor het gemeentepersoneel en de Herenthoutse burgers. Ze hoopt hierdoor de eerstehulpcapaciteiten van de bevolking te vergroten.

VOORWAARDEN
Een van de voorwaarden om een ‘Hartveilige Gemeente’ te worden, is minstens één automatische externe defibrillator (AED) op je grondgebied hebben die publiek toegankelijk is. Burgemeester Patrick Heremans: “In Herenthout zijn er momenteel twee AED’s: één aan Sportcomplex ’t Kapelleke en één bij de Groep van Assistentiewoningen Driane. Een derde wordt kortelings nog geplaatst aan het gemeentehuis.”
Een andere voorwaarde is het engagement aangaan om je bevolking te sensibiliseren en samen met je Rode Kruisafdeling opleidingen in reanimatie en AED-gebruik aan te bieden aan de bevolking en minstens 10% van de werknemers. “Op 5 maart volgde een deel van het gemeentepersoneel de eerste van een reeks opleidingen reanimatie en AED-gebruik. Op 26 april was de rest van Herenthout aan de beurt. In het najaar wordt de cursus opnieuw georganiseerd. Bovendien hebben we een samenwerkingsovereenkomst ‘Hartveilige Gemeente’ met het Rode Kruis afgesloten voor een periode van twee jaar”, besluit burgemeester Heremans.

SUCCES
Door het grote succes van de voorbije opleidingen, plant het lokaal bestuur opnieuw een gratis cursus ‘reanimeren en defibrilleren’ op maandag 14 mei 2018, in samenwerking met de Stuurgroep Gezondheid en het Rode Kruis van Herenthout. Tijdens deze drie uur durende opleiding leer je een slachtoffer benaderen en reanimeren. Bovendien wordt ook het gebruik van een AED (automatische externe defibrillator) aangeleerd, want met enkel een toestel ophangen aan de muur worden er geen levens gered!
Deze opleiding is gratis en gaat door in Huis Driane van 13.30 uur tot 16.30 uur. Je kan je inschrijven bij het Loket Zorg & Gezondheid (maximum 15 personen), Molenstraat 56, T 014 50 77 11 of zorg.gezondheid@herenthout.be


Op de foto: schepen Tine Witvrouwen, schepen Maurice Helsen, OCMW-voorzitter Josée Poelmans, Rode Kruis-voorzitter regio Zuiderkempen Francis Van Leemputte, gezondheidsambtenaar Isabelle Bogemans.

Geen opmerkingen: