vrijdag 15 juni 2018

Sven Gatz erkent nieuwe lokale radio’s

Op voorstel van minister van Media Sven Gatz (Open-VLD) heeft de Vlaamse Regering twaalf nieuwe lokale radio’s erkend. In onze regio (Herentals/Herenthout) waren er vier kandidaten. Uiteindelijk is Omroep Neteland als winnaar uit de bus gekomen met een score van 98 op 100.

Voorzitter Martin Lieckens van Omroep Neteland zal vannacht ongetwijfeld goed slapen. Door een stomme vergissing verwierf de zender vorig jaar een onbruikbaar frequentiepakket, waarmee een einde leek te komen aan 35 jaar lokale radio op de FM-band in Herenthout. Sinds begin dit jaar was de zender dan ook alleen maar te beluisteren via internet.
Omroep Neteland kan nu opnieuw een zendvergunning aanvragen bij de Vlaamse Regulator van de Media. Van zodra ze van de VRM een vergunning hebben gekregen, kunnen Lieckens en co hun uitzendingen op de FM-band hervatten.

BREDER DRAAGVLAK
Met deze erkenningen is de grote ronde - die via twee oproepen verliep - van nieuwe erkenningen voor lokale radio’s afgerond. Minister Gatz koppelde de decretaal verplichte vernieuwing van de vergunningen voor de lokale radio’s aan de creatie van een nieuw frequentieplan. “Op die manier wil ik de lokale radio’s commercieel leefbaarder en kwalitatief sterker maken, zonder dat ze hun lokale binding verliezen. Door een herschikking en samenvoeging van flink wat frequenties in pakketten krijgen de nieuwe lokale radiostations een breder draagvlak en groter publieksbereik.”

DIGITALE RADIO
Zoals bekend passen de erkenningsrondes voor de lokale radio’s in een grotere hervorming van het radiolandschap. Naast de versterking van de lokale zenders, wil minister Gatz het hele landelijke radiolandschap laten overschakelen op digitale radio, een operatie die volop bezig is in Europa. De publieke radiostations in Vlaanderen (Radio1, Radio2, Klara, MNM en Studio Brussel) zitten al op DAB+, de landelijke commerciële radio’s (Q Music, Joe FM en Nostalgie) moeten ten laatste in september volgen. De minister riep ook een nieuwe soort van radiozenders in het leven, de commerciële netwerkradio’s. Deze vier netwerkradio’s met een voornamelijk stedelijke dekking zijn al of komen dit jaar nog in de ether. Vanaf september volgend jaar zullen ook zij op DAB+ beginnen uitzenden.

121 ERKENDE RADIO’S
Van de nu 121 radio’s die erkend werden, hebben er 38 een pakket met 1 frequentie, 60 een pakket met 2 frequenties en 23 een pakket met 3 frequenties. Er zijn nu meer lokale radio’s erkend dan in de voorgaande ronde, toen er 105 radio’s erkend werden.
Gespreid over de provincies ziet het plaatje er zo uit: in de provincie Antwerpen werden 29 radio’s erkend, in Limburg 19, in Oost-Vlaanderen 28, in Vlaams-Brabant 17 en in West-Vlaanderen 27. In Brussel kreeg, naast Bruzz, één lokale radio een erkenning. Voor twee opengestelde frequentiepakketten (in het Oost-Vlaamse Aalter en in het Antwerpse Essen) kon na twee oproepen geen erkenning worden toegekend, omdat er geen kandidaten opdaagden.


Naast Neteland kregen ook volgende elf lokale radio’s een erkenning: Express (Antwerpen), 107FM (Antwerpen), Klein-Brabant (Bornem, Willebroek), B-Easy (Brugge),B-Dance (Brugge), Digitaal (Deinze, Gavere, Nazareth), IJzerradio (Diksmuide, Kortemark), TRL (Evergem, Waarschoot), Komilfoo (Kampenhout, Keerbergen), Pallieter (Lier, Nijlen) en Ommeland (Oostkamp).

Geen opmerkingen: