woensdag 18 juli 2018

Primeur voor Herenthoutse chirurg

Een man van vijftig met een hersentumor van 12 millimeter groot is maandag in het ziekenhuis van Lier geopereerd met behulp van een nieuwe contrastvloeistof. Daarmee kan de chirurg duidelijk het onderscheid tussen kwaadaardig en gezond weefsel zien. De voordelen zijn groot, al zal het volgens de Herenthoutste chirurg die de ingreep uitvoerde, wellicht toch nog even duren vooraleer elk ziekenhuis mee op de kar springt.

Het gaat om een primeur in ons land, in navolging van belangrijke referentiecentrum in Milaan (Italië) en Regensburg (Duitsland). “Tijdens zo’n operatie is het nodig om goed het onderscheid te kunnen zien tussen kwaadaardig en gezond weefsel. Daarvoor moet een contrastvloeistof worden ingebracht”, vertelt dokter Bert Kegelaers uit Herenthout, die diensthoofd is van de afdeling neurochirurgie in Lier.
“Volgens de traditionele methode moet de patiënt 24 uur op voorhand een pilletje innemen dat er voor zorgt dat het kwaadaardig weefsel oplicht tijdens de operatie. Om die verkleuring te kunnen waarnemen wordt er af en toe een zogenaamde blue filter voor de operatiemicroscoop geschoven. Er wordt geopereerd onder helder wit licht, maar door de filter regelmatig voor de microscoop te schuiven kan gecontroleerd worden hoe ver het staat met de verwijdering van de tumor”, aldus dokter Kegelaers.

STAP VOORUIT
Met de nieuwe techniek wordt een grote stap vooruit gezet. “Voortaan gebruiken we in Lier een totaal nieuwe techniek, als eerste in ons land, waarbij we kort voor de operatie via een infuus natriumfluoriscine toedienen. Die stof, die voor de patiënt slechts 5 euro kost in plaats van 1.000 euro vroeger voor het pilletje, wordt al tientallen jaren gebruikt door chirurgen om kwaadaardig weefsel op te laten lichten, maar het was tot nu toe niet mogelijk om dat in de hersenen te doen. Wij kunnen namelijk geen grote lamp gebruiken om het weefsel te laten oplichten, omdat het om heel gedetailleerd werk gaat.”
Producenten hebben ondertussen microscopen ontwikkeld waarop een zogenaamde yellow-filter staat zodat de methode voortaan ook bij hersenoperaties kan gebruikt worden. Het doel is altijd om een kwaadaardig gezwel volledig te verwijderen en die kans verhoogt volgens dokter Kegelaers met deze nieuwe techniek. “We kunnen nu nog preciezer het onderscheid tussen kwaadaardig en gezond weefsel maken, wat de kans op succes verhoogt. Een ander praktisch voordeel is nog dat deze filter helder genoeg is om mee te opereren. We hoeven dus niet telkens te switchen tussen gewoon licht om te opereren en de filter om te kijken hoe de vooruitgang is. We kunnen live kijken wat er nog verwijderd moet worden”, klinkt het.
Nog een extra voordeel is dat deze filter voor veel meer verschillende types tumoren gebruikt kan worden. Bijvoorbeeld ook laaggradige letsels, waarbij het onderscheid tussen gezond en kwaadaardig weefsel veel kleiner is, zijn via deze techniek veel beter in te schatten.
De nevenwerkingen zijn bovendien onschuldig. “Het enige wat er gebeurt is dat de huid en het wit van de ogen door de natriumfluoriscine een gele schijn krijgt en dat de urine wat verkleurt. Bij de oude methode moesten we de patiënt daarentegen heel de tijd uit fel licht houden omdat ze anders ernstige huidletsels konden oplopen.”

BINNENKORT IN ELK ZIEKENHUIS?
Het lijkt voor de hand te liggen dat men binnenkort in elk ziekenhuis zal overschakelen op deze nieuwe techniek. “Het ligt in de lijn van de verwachtingen dat de anderen inderdaad gaan volgen, al denk ik niet dat het van vandaag op morgen zal gebeuren. Daarvoor moeten ze namelijk een nieuwe microscoop aankopen waarop de nieuwe filter past en die kost al gauw rond de 250.000 euro. Toevallig was onze microscoop nu afgeschreven en was hij aan vervanging toe. Dat is ook de reden waarom we er als eerste in België bij zijn.” (Bron: Het Nieuwsblad)


Dokter Bert Kegelaers.

Geen opmerkingen: