zaterdag 8 september 2018

En hoe staat het met de site Verheyen?

Niet alleen het voetbaldossier zou wel eens beslissend kunnen zijn voor de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober. Ook de vertraging die de bouw van de podiumzaal op de site Verheyen oploopt, kan een factor zijn. Momenteel loopt er een beroepsprocedure tegen de vergunning. Er zijn namelijk twee bezwaren ingediend. Evolta bereidt het aanbestedingsdossier ondertussen wel verder voor.

Als adviserend orgaan volgt de Cultuurraad de verwikkelingen rond de site Verheyen met argusogen op. Burgemeester en schepen van cultuur Patrick Heremans (GBL) verduidelijkte begin september een en ander aan het bestuur. “Op basis van de opmerkingen in de bezwaarschriften die tijdens het openbaar onderzoek waren binnengekomen, hebben we in overleg met het ontwerpbureau Evolta beslist om een bijkomende akoestische studie aan te vragen. Die is in de zomerperiode gebeurd en de resultaten vallen al bij al vrij goed mee.”
Heremans benadrukt bovendien dat die akoestische studie op zich niets met uitstel heeft te maken, zoals links en rechts wordt beweerd. Uit die studie blijkt dat men slechts op een paar plaatsen boven de toegestane 30 dB uitkomen buiten de zaal. Verder is er ook nog een klein probleem met galmgeluid in de zaal. “Voor dat laatste volstaat het wanneer we een deel van de wanden bekleden met houten panelen tot op een zekere hoogte en het andere probleem kan op twee manieren worden opgelost: ofwel laten we max. 98 in plaats van 100 dB toe in de zaal en dan is het probleem opgelost, ofwel kiezen we voor een verzwaring van het plafond zodat er meer beton in komt en dus minder geluid kan doorlaten. Hierover zitten we nu volgende week of de week nadien samen met Evolta en zullen we bekijken wat het meest aangewezen is”, aldus Heremans.
Intussen heeft het college ook beslist in de zomerperiode om het project definitief goed te keuren zoals het voorlag. “Daarop zijn er nog twee bezwaarschriften gekomen en die zijn bijgevolg gericht naar de provincie. En die bezwaarschriften zorgen er natuurlijk voor dat er weer een procedure moet worden gevolgd: de deputatie moet die eerst volledig en ontvankelijk verklaren, dan moet het college een advies geven aan de deputatie en dan doet de deputatie een uitspraak. In het slechtste geval zal die uitspraak van de deputatie er zijn rond Nieuwjaar. In principe moeten we daar niet op wachten om offertes op te vragen en eventueel toe te wijzen. Maar ook dat zullen we bekijken in overleg met het studiebureau en zien wat best is.”



Geen opmerkingen: