maandag 3 september 2018

Opendeurdag VOC Neteland lokt meer dan 1.500 dierenvrienden

De opendeurdag in het opvangcentrum voor vogels en wilde dieren VOC Neteland lokte gisteren meer dan 1.500 dierenvrienden. Blikvanger waren drie rode wouwen die in de Turnhoutse regio in beslag werden genomen, omdat ze in het illegale circuit verbleven.

De rode wouw is een trekvogel uit de familie van de arendachtigen met een spanwijdte van wel anderhalve meter. “De drie wouwen die wij momenteel verzorgen, zitten hier van in april”, vertelt Mieke De Wit van het VOC Neteland in de kranten van Mediahuis. “Ze behoren tot een groep van vijf die in de buurt van Vosselaar bij Turnhout zijn gevonden. Een van hen was gewoon aan de achterdeur van een woning aan het bedelen voor eten.”
Bij het VOC gaat men ervan uit dat iemand een nest wouwen heeft leeggeroofd. “Hij of zij heeft de vogels bijgehouden tot ze te groot begonnen te worden en dan weer gedumpt. Omdat de wouwen ondertussen handtam waren, konden ze ook niet voor zichzelf zorgen. Bovendien waren ze in zeer slechte conditie. Zo hadden ze amper staartpennen. De staart is nochtans zeer kenmerkend voor een wouw”, vertelt De Wit.
Het houden van de dieren is verboden. Via het Agentschap Natuur en Bos is dan ook klacht ingediend tegen onbekenden.

VERWILDEREN
De taak van het VOC bestaat er nu in de vogels zo veel mogelijk te laten verwilderen zodat ze kans hebben op overleven als ze hun vrijheid krijgen. “Ze zien er ondertussen weer mooi en gezond uit, maar het werk is niet af. Mogelijk verhuizen we de wouwen later naar een park in Luxemburg waar ze grote vliegkooien hebben op een plek waar weinig mensen komen. Daar moet dan blijken of ze klaar zijn voor een leven in de natuur. Het zou toch zonde zijn als die prachtige dieren hun leven moeten doorbrengen in een kooi.”

RECORD
Tijdens de opendeurdag werden ook vogels vrijgelaten die wel al klaar zijn om terug te keren in de natuur, zoals een sperwer en een torenvalk. “Vorig jaar hebben we een recordaantal van 3.044 vogels en kleine zoogdieren opgevangen. Het gaat om dieren die ziek, gekwetst of zeer jong waren”, zegt Bart Symons, coördinator van het VOC.
Op dit ogenblik staat de teller voor 2018 al op 2.700 en ziet het er naar uit dat het record opnieuw zal sneuvelen. “We slagen erin om ongeveer de helft van de diertjes die binnen komen, erdoor te helpen. Dat wil zeggen dat we vorig jaar toch zo’n 1.500 dieren hebben gered”, weet Symons.
Het stijgende aantal opnames heeft onder meer te maken met de stijgende bekendheid van de VOC’s. “Mensen nemen steeds vaker contact op en dat is een goede zaak. Altijd eerst bellen om raad te vragen, want soms laat je een dier gewoon beter waar het is.”

ONTNUCHTERING
Hoe gezellig de opendeurdag gisteren was, des te ontnuchterend begon de dag in het VOC vandaag. “Deze ochtend vonden dierenvrienden een vos zich voortslepend in hun tuin met een klem rond zijn poten. Nog steeds worden deze illegale praktijken uitgevoerd in openbare bossen. Vandaag deze jonge vos, morgen misschien jouw hond of kind. Wees steeds alert”, klinkt het ... (Bron: Mediahuis)


Sinds een tijdje verblijven er drie rode wouwen in het VOC. Ondertussen zijn ze gerevalideerd en bijna klaar om in vrijheid te leven. Afgelopen zondag kon men deze prachtige grote roofvogels, die een spanwijdte van 160 cm kunnen aannemen, van dichtbij bewonderen.


Mieke De Wit laat onder grote belangstelling een sperwer vrij ...


Vanochtend vonden dierenvrienden een vos met een klem rond zijn poten in hun tuin ...

Geen opmerkingen: