Hèhè. Nog een nachtje slapen en het is aan ons! De moddercampagnes, de scheve toogverhalen, de hele en halve waarheden ... Morgen kunnen we ze allemaal achter ons laten en gewoon zelf stemmen.
Het Nieuwsblad publiceert vandaag de ultieme analyse voor onze gemeente. Hoe stemden wij vorige keer en wat staat er nu op het spel?
ZONDER STEMMENKANON
De GBL van burgemeester Patrick Heremans staat voor een echte uitdaging. In 2012 werd de partij afgetekend de grootste, maar op 14 oktober moet ze het stellen zonder stemmenkanon Roger Gabriëls.
De fractie van GBL was goed voor acht van de negentien zetels. Een resultaat dat mede te danken was aan de populaire uittredende burgemeester Roger Gabriëls, die 1.295 voorkeurstemmen kreeg. Patrick Heremans, die Gabriëls volgens afspraak in de loop van de legislatuur is opgevolgd, bleef zes jaar geleden hangen op 407 voorkeurstemmen, het tweede beste resultaat binnen GBL. Bevestigen is dus de voornaamste opdracht voor de lokale partij.
CD&V en Eenheid haalden in 2012 ieder vier zetels binnen. Opmerkelijk was dat GBL besloot om de bestaande coalitie met Eenheid te beëindigen en met CD&V in zee te gaan.
KEIHARD
Het spel tussen meerderheid en oppositie werd de voorbije jaren keihard gespeeld, met als triest hoogtepunt de memorabele gemeenteraadszitting van januari 2015 die uitliep tot het ’s anderdaags al urenlang licht was. Eenheid en oppositiepartner S.A.M.E.N. lieten ook geen kans onbenut om fouten van het gemeentebestuur genadeloos af te straffen, zoals toen men vergeten was te stemmen over de grondbelasting.
Om meer een vuist te kunnen maken tegen de bestaande coalitie hebben Eenheid en de N-VA de krachten gebundeld en een kartellijst samengesteld. Samen verdedigen ze nu vijf zetels.
FUSIE
Dat ook Jan Van Dyck van S.A.M.E.N. nog steeds strijdlustig is, bewijzen zijn scherpe analyses in de sociale media. Onlangs nog bijvoorbeeld, omdat GBL een mogelijke fusie met andere gemeenten resoluut naar de prullenmand verwijst en stelt geen beslissingen te moeten uitvoeren die van hogerhand komen.
Jan Van Dyck: “De Vlaamse regering maakt fusies net aantrekkelijk door schuldvermindering, een gewaarborgd inkomen voor beide gemeenten uit het gemeentefonds en tijdelijk meer schepenen. Indien GBL en CD&V het huidige beleid nog een bestuursperiode kunnen verder zetten, is Herenthout aan de buurt. Of GBL het nu wil of niet! Het huidige bestuur is financieel zo roekeloos dat fusie de enige redding zal zijn. Trouwens, de gewestregering dreigt er nu al mee om in de volgende periode te arme en te kleine gemeenten tot fusie te dwingen. Mogelijk wordt die soep niet zo heet gegeten, maar vrienden ‘hogerhand’ komen dan wel van pas.”
VERRASSING
Vlaams Belang zorgde voor de grootste verrassing tijdens de lopende campagne door voor het eerst in de geschiedenis in Herenthout een, weliswaar onvolledige, lijst neer te leggen. Een van de initiatiefnemers is Christine Peeters, die in 2012 nog gemeenteraadslid werd voor N-VA. Na een conflict zetelde ze als onafhankelijke.
UITDAGINGEN
Herenthout staat de volgende jaren voor het realiseren van enkele belangrijke investeringsdossiers. Niet alleen rond een vernieuwde huisvesting voor de technische dienst van de gemeente, maar ook rond nieuwe infrastructuur voor o.a. heemkring en stoet en de langverwachte podiumzaal. (Bron: Het Nieuwsblad)
Heb je nog geen idee op wie je zondag gaat stemmen? In het Politiek Vriendenboek van Het Nieuwsblad kan je ze (bijna) allemaal leren kennen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten