vrijdag 28 december 2018

Neteland wil het nieuwe jaar inzetten zonder privé-vuurwerk

Brandweerzone Kempen roept dit jaar met haar eindejaarcampagne ‘Ik knal zonder vuurwerk’ opnieuw op om tijdens de eindejaarsfeesten zélf geen vuurwerk af te steken. De gemeenten van het Neteland ondersteunden van bij het begin die oproep maar willen dit jaar nog een stapje verder gaan.

De campagne die in 2015 klein begon, krijgt ieder jaar een groter draagvlak. Er zijn dan ook heel wat instanties die geconfronteerd worden met de problemen en overlast die deze traditie met zich meebrengt. “Soms is het tijd voor een mentaliteitsverandering en als lokale besturen, politie en brandweer willen wij daar graag het voortouw in nemen”, klinkt het.

VUURWERK IS GEVAARLIJK
We weten allemaal wat de gevolgen kunnen zijn. Dat weten we al lang, maar we denken dat het ons niet zal overkomen. Dat is volkomen onterecht want ook hier zijn al vreselijke ongevallen en drama’s gebeurd. Vuurwerk is echt gevaarlijk en geeft voor mens én dier heel wat hinder en overlast. Elk jaar sterven dieren en branden er gebouwen af.
De vijf gemeenten en politie van Neteland zullen deze boodschap heel actief verspreiden en op geen enkele manier meewerken aan privé-vuurwerk. De volledige zone Neteland wil een signaal geven dat het zelf afsteken van vuurwerk niet hoort. In tegenstelling tot de voorbije jaren kan er dus nergens nog een vergunning worden bekomen voor het privé afsteken, faciliteren of tijdelijk bewaren van vuurwerk.

CATASTROFALE GEVOLGEN
Ook het nazorg- en onderzoekscentrum voor patiënten met brandwonden en littekens Oscare raadt af om zelf vuurwerk in huis te halen. “We willen de mensen afraden van vuurwerk aan te schaffen en zelf te gebruiken, want de gevolgen kunnen catastrofaal zijn”, zegt Peter Van Rossum van Oscare aan VRT NWS. “Laat dat dus over aan professionelen die daar beter voor uitgerust zijn, want vuurwerk kan ernstige verwondingen aan de handen en ogen veroorzaken”, benadrukt hij.
Bovendien is ook het risico op branden reëel. “Als een pijl verkeerd landt, kan je een woningbrand veroorzaken. Niet alleen in je eigen huis, maar ook bijvoorbeeld bij de buren.”

TOCH VUURWERK?
Steek jij tóch vuurwerk aan met nieuwjaar, let dan zeker goed op. VRT NWS heeft enkele tips voor jullie opgesomd.
  • Geen open vlam: Ontsteek vuurwerk met iets dat smeult, zoals een lont. Gebruik geen open vlam (lucifer of aansteker): de lont brandt dan sneller, zodat het vuurwerk vlugger ontploft.
  • Gestrekte arm: Houd de arm gestrekt bij het aansteken van de lont en buig niet over het vuurwerk.
  • Vuurpijl in een buis: Plaats een vuurpijl in een buis die verticaal in de grond vastzit. De buis moet minstens even lang zijn als de stok van de vuurpijl. Flessen zijn niet geschikt voor het afschieten van vuurpijlen.
  • Niet tegelijk: Ontsteek elk stuk vuurwerk afzonderlijk.
  • Kijk goed rond: Richt NOOIT vuurwerk op andere mensen!
  • Let op waar je het ontsteekt: Ontsteek vuurwerk op een open en veilige plaats: dus bijvoorbeeld niet bij droog hout of op een plaats waar veel mensen samen zijn.
  • Houd afstand: Houd toeschouwers op voldoende afstand van de plaats waar het vuurwerk wordt afgestoken.
  • Steek niet opnieuw aan: Vuurwerk dat niet ontploft, mag u nooit opnieuw aansteken. Giet er een emmer water over en laat het een nachtje liggen. Let erop dat kinderen niet met dit vuurwerk gaan spelen.
  • Pas op met alcohol: Vuurwerk en alcohol zijn geen goede vrienden. Zorg voor een 'Bob' of laat de kurken pas na het vuurwerk knallen.
  • Loopt er iets mis?: Bel dan de hulpdiensten (112). Spoel brandwonden uitgebreid met water.


De vijf gemeenten van Neteland roepen op om deze boodschap te delen met familie, buren en vrienden. “Enkel door een grondige mentaliteitswijziging kunnen we drama’s in de toekomst vermijden.”

Geen opmerkingen: