zondag 5 mei 2019

De Notre-Dame van Atelier Matsijs

Onder grote belangstelling werd afgelopen vrijdag in Torekensschool de tweejaarlijkse groepstentoonstelling van Atelier Matsijs geopend. Burgemeester Stijn Raeymaekers (Eenheid) noemde Josée Liekens in zijn toespraak de Notre-Dame van Atelier Matsijs. Gelukkig vatte de voorzitter geen vuur bij deze lovende woorden.

Het verhaal van Atelier Matsijs begon in september 1979, toen enkele leden van de vriendenkring van de rijksbasisschool – nu gemeenschapsschool ’t Klavertje – in hun lokalen een jeugdatelier opstartten. De jeugd kon er zich creatief uitleven: er werd getekend en geschilderd. En nu zijn we 40 jaar en bijna evenveel tentoonstellingen later. Want na ieder werkjaar volgde er ook steeds een tentoonstelling met de werken van de leden, zowel groot als klein.

JAM
Sinds 2006 organiseert het jeugdatelier – kortweg JAM – een eigen tentoonstellingsweekend, dat gekruid wordt met hun befaamde croques. Dat het jeugdatelier – met een steeds wisselende ploeg, die nu onder meer bestaat uit Jente Daneels, Jochem Turelinckx en Lize Wouters - nog steeds goed bezig is, bewijst het feit dat zij in januari de jeugdduim hebben gewonnen met hun gepimpte elektriciteitskasten in de dorpskern van Herenthout.

CREATIVITEIT
Vele kunstenaars – bekende en minder bekende – hebben samen met de leden van het atelier hun werken getoond. Voorzitter Josée Liekens: “Vele kinderen uit Herenthout en omgeving hebben in die 40 jaar het atelier bezocht en er naar hartenlust hun creativiteit geuit. De zijdeschilders worden iedere dinsdagavond met kennis begeleid door Rosa Helsen, die in 2000 de fakkel heeft overgenomen van Annie Dercon. José Lecuyer en Anneli Müller ontfermden zich lange tijd over het aquarelleren. En bij afwezigheid van Rosa of mezelf kunnen we rekenen op Maria Vervoort en Rita Cuylaerts.”

MARKT 21
Voor burgemeester Raeymaekers was het vrijdag trouwens een fijn weerzien met de leden van het atelier. Twee legislaturen geleden was hij immers schepen van cultuur. Het was onder zijn bewind dat het atelier in 2012 verhuisde naar het oude winkelpand van Poelmans, op de hoek van de Leopoldstraat en de Molenstraat. En wie weet, verhuist het atelier straks misschien wel naar de markt. Raeymaekers kondigde aan dat nu maandag de machtiging tot aankoop van het gelijkvloers op Markt 21 op de rol van de gemeenteraad staat. Onder meer Atelier Matsijs zou er een definitieve stek kunnen krijgen.

De tentoonstelling in Torekensschool is vandaag nog vrij toegankelijk tot 19 uur. Tegelijkertijd loopt in GOC Ter Voncke een tentoonstelling van Jeugdatelier Matsijs onder het motto ‘40 JAMtastische Jaren’.









Geen opmerkingen: