woensdag 14 augustus 2019

Minuut stilte en vlaggen halfstok voor overleden brandweermannen

Het nieuws over de dood van twee brandweermannen afgelopen zondag bij de zware brand in Beringen, is bij alle brandweerzones in het hele land erg hard aangekomen. De leden van onze brandweerpost van Hulpverleningszone Kempen hielden gisteren, tijdens de wekelijkse oefenavond, een minuut stilte om hun overleden collega’s te eren.

Het drama speelde zich zondagnacht 11 augustus af in het Limburgse Beringen. Om 2.11 uur werd de brandweer van Hulpverleningszone Zuid-West Limburg opgeroepen voor een brand in een leegstaand gebouw aan de Koolmijnlaan. Bij aankomst stelde de eerste interventieploeg uit Beringen vast dat het om een uitslaande brand ging in een complex gebouw.
Zonecommandant Bert Swijsen: “Er werden bijkomende ploegen opgeroepen vanuit de dichtstbijzijnde kazernes van onze zone, Heusden-Zolder en Tessenderlo. Terwijl de interventieploegen het gebouw binnen drongen om de brand te bestrijden, heeft zich een ontbranding van de hete rookgassen in het gebouw voorgedaan. Onmiddellijk werd het evacuatiealarm voor de ploegen gegeven, om zich zo snel mogelijk terug te trekken.”
Door de hitte en de drukgolf stortte een deel van het gebouw in. Helaas konden niet alle brandweermannen zich tijdig in veiligheid brengen. Bij de evacuatie werd het duidelijk dat er twee brandweermannen vermist werden.
Uiteindelijk raakten vier brandweermannen van de zone Zuid-West Limburg gewond, waarvan drie lichtgewond en één zwaargewond. “De drie lichtgewonden werden met rookintoxicatie naar het ziekenhuis in Heusden-Zolder gebracht, één brandweerman werd met zwaardere verwondingen naar Leuven gevoerd. De maximale inzet van alle collega’s tijdens de zoekactie ten spijt, werden de twee vermiste brandweermannen helaas levenloos teruggevonden. Onze gedachten gaan uit naar de getroffen families en de betrokken collega’s. Dit is een zware dag voor de hulpverlening”, aldus een verslagen zonecommandant Bert Swijsen. (Bron: Hulpverleningszone Zuid-West Limburg)


Instructeur Chris Medo (42) en militair Benni Smulders (37), twee vrijwilligers van het brandweerkorps van Heusden-Zolder werden verrast door een zogeheten ‘flashover’ en hadden geen schijn van kans. De twee jonge vaders laten beide een vrouw en in totaal zes kinderen achter.


Verschillende korpsen in Vlaanderen hebben maandag al een minuut stilte georganiseerd om de twee verongelukte collega’s te eren. Gisteren deed ons korps hetzelfde ...


Aan het gemeentehuis en de achterliggende brandweerkazerne hangen de vlaggen halfstok ter nagedachtenis van de twee overleden brandweermannen. (Beeld: Gemeente Herenthout)

Geen opmerkingen: