donderdag 27 augustus 2020

Verjaardagswensen vanop afstand voor 100-jarige

Vorige week mocht Irma Nys (Bergense Steenweg) maar liefst 100 kaarsjes uitblazen! Het gemeentebestuur kon dit natuurlijk niet zomaar laten voorbijgaan en liet een mooi boeket bloemen en gemeentelijke cadeaubons bezorgen.

Wegens corona kon het schepencollege niet persoonlijk op bezoek gaan om Irma te feliciteren met haar verjaardag. “Maar het stukje taart hebben we dan nog tegoed”, grapte het bestuur.
Maar eigenlijk is dit om te huilen. Dat het bestuur Irma geen bezoekje mag brengen, bedoel ik.

Onaanvaardbaar
Verjaardagswensen vanop afstand volstaan niet. In een tienpuntenplan om het coronavirus beter te trotseren, stellen 37 academici en cultuurmakers dat het onaanvaardbaar is dat hoogbejaarden zonder akkoord hun sociale contacten verliezen om hen voor ziekte te behoeden. “Opgelegde isolatie is inhumaan en moet zo snel mogelijk anders georganiseerd worden, met inspraak van de ouderen(verenigingen) zelf!”

Een wereld beperkt tot vijf mensen
Ook schrijfster Anneleen Van Offel heeft het moeilijk met die opgelegde isolatie. In een column voor De Morgen beschrijft ze een bezoekje aan haar 91-jarige oma. Van Offel begrijpt dat niet oma’s kamer, maar haar bezoek haar wereld is.
Dat bezoek is echter gelimiteerd tot vijf personen. Van Offel heeft het geluk op de lijst te staan, ten koste van haar nichtje, dat haar oma de komende weken (maanden?) niet zal mogen opzoeken. “Een plek op die lijst is van onschatbare waarde nu de tijd met haar steeds beperkter wordt. Eenennegentig en het wordt haar verboden al haar kleinkinderen te mogen zien. Een wereld beperkt tot vijf mensen en tien albums. Voor haar eigen bestwil, zo besliste het beleid.”

Anneleen Van Offel (1991) debuteerde in februari 2020 met ‘Hier is alles veilig’ bij Lebowski. De roman werd warm onthaald bij pers en publiek. Ze publiceerde verhalen en poëzie in diverse literaire tijdschriften. Ze is programmator van De Sprekende Ezels in Gent, redacteur bij Deus Ex Machina en Letterzetter (stadsdichter) van Kortrijk in 2019-2021.


Het gemeentebestuur liet onder meer een mooi boeket bloemen bezorgen aan de 100-jarige Irma Nys. Beeld: Gemeente Herenthout

1 opmerking:

eVER zei

Ook Adèle Cambré blies deze zomer -op 20 juli om precies te zijn- 100 kaarsjes uit. En ook hier hetzelfde verhaal als bij Irma, die andere zomerse eeuweling: door corona kon het gemeentebestuur pas vorige week een ruiker bloemen, cadeaubons en een kaart met persoonlijke wensen van het college laten bezorgen ...