De Kempen tellen 1679 bushaltes. Daarvan zijn er 223 of 13,28 procent toegankelijk voor rolstoelgebruikers met assistentie. Wanneer ze er alleen voor staan, halveert dat aantal naar 115 haltes of 6,85 procent. Voor blinden en slechtzienden is de toegankelijkheid nog rampzaliger. Bij amper 75 bushaltes (nog geen 4,5 procent) zijn ribbellijnen of rubbertegels aangebracht om personen met een visuele beperking te helpen. De Vlaamse gemiddeldes zijn 29,4 procent voor mensen met een motorische beperking en 6,4 procent voor mensen met een visuele beperking.
“The creator has a massterplan”
De Lijn wijst erop dat de haltes meestal eigendom zijn van de wegbeheerder, de stedelijke of gemeentelijke overheid of het gewest dus. Vlaams minister voor Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) is zich bewust van de problematiek en wil erop inzetten. “Tot nu toe ontbrak een geplande en systematische aanpak voor het toegankelijk maken van halte-infrastructuur”, reageert de minister. “Daarom communiceren we nog dit jaar over het masterplan toegankelijkheid waarin ambitieuze, maar haalbare doelstellingen vooropgesteld worden.”
Slechtste leerling van de klas
Uit de cijfers blijkt dat vandaag Herenthout de slechtste leerling in de Kempense klas is. Van de 33 bushaltes op haar grondgebied is er geen enkele aangepast voor mensen met een beperking. “Momenteel worden alle buslijnen herbekeken door De Lijn”, zegt schepen voor Mobiliteit Maurice Helsen (CD&V). “Dat betekent dat er bushaltes zullen verdwijnen of verplaatst moeten worden. Het heeft dan ook geen zin om hier nu in te investeren. Voor het einde van het jaar zouden we een beter zicht moeten hebben op de toegankelijkheid van onze bushaltes. Er wordt voor de aanleg ervan budget gereserveerd in ons nieuwe meerjarenplan.”
Niet van vandaag op morgen
Van de Kempense steden scoren Turnhout, Herentals en Hoogstraten relatief goed, Mol en Westerlo dan weer helemaal niet. “Je kan natuurlijk niet van vandaag op morgen alle bushaltes toegankelijk maken”, beseft Vlaams Parlementslid en Turnhoutenaar Hannes Anaf (SP.A), die de cijfers opvroeg. “Maar als er infrastructuurwerken zijn op Vlaamse of lokale wegen, zou de bevoegde overheid de reflex moeten hebben om de getroffen bushaltes toegankelijk te maken. Dat gebeurt vandaag nog te weinig. Er moet hierover dringend overleg komen tussen Vlaanderen, de lokale besturen en De Lijn.” (Bron: Het Nieuwsblad)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten