zaterdag 19 september 2020

Geen prins carnaval volgend jaar

Corona begint een serieuze pain in the ass te worden. Nadat de gilde van Peer Stoet twee jaar na elkaar een stoetzondag moest schrappen wegens slechte weersomstandigheden dreigt het virus carnaval 2021 nu helemaal te verpesten. “We gaan alvast geen nieuwe prins kiezen”, zegt voorzitter Gunther Nevelsteen van Peer Stoet in de kranten van Mediahuis. “Of er sowieso een stoet komt, wordt beslist op de vergadering van 9 oktober. Maar laat ons realistisch zijn: het ziet er slecht uit.” 

In Aalst verhuizen ze het carnaval mogelijk naar de zomer. In Essen hebben ze eerder al besloten om uit te kijken naar alternatieven en géén stoet te organiseren in 2021. Peer Stoet kijkt voorlopig de kat uit de boom. Al heeft de carnavalsvereniging deze week alvast één belangrijke beslissing genomen: er komt géén verkiezing voor prins carnaval. 
“Die beslissing hebben we in overleg met iedereen genomen”, vertelt voorzitter Gunter Nevelsteen. “De e-mail naar alle deelnemende carnavalsgroepen is vertrokken. We konden niet anders want iets organiseren is moeilijk en wie weet wanneer het wel terug echt mogelijk is.” 

Voor het eerst in meer dan 125 jaar geen prins 
Normaal wordt op 9 oktober de nieuwe prins verkozen. Het is de eerste keer in de al meer dan 125-jarige geschiedenis van Peer Stoet dat dit nu om veiligheids- en gezondheidsredenen niet zal gebeuren. De stoetmicroob die moet wijken voor een virus. Jawadde! 
Nevelsteen bekijkt het allemaal nuchter. “De bals die al in de aanloop naar carnaval georganiseerd worden en de aanstelling van de prins eind dit jaar kunnen sowieso niet doorgaan. Na samenspraak met de gemeente zullen er rond de twee stoetzondagen knopen moeten worden doorgehakt. Er zijn veel factoren die meespelen. Er zullen wel mensen zijn die willen stoeten, maar zal het publiek ook willen komen? Toeschouwers zijn belangrijk om het plaatje financieel te doen kloppen.” 

Dan toch geen stoet? 
Over het definitief afgelasten van de carnavalsstoet in het voorjaar van 2021, wil Gunter Nevelsteen nog geen uitspraken doen. Al geeft hij eerlijk toe dat de kansen beginnen te slinken. “Het ziet er eerlijk gezegd niet goed uit”, beseft Nevelsteen. “Het is traditie dat na de verkiezing van de prins het bij iedereen echt begint te kriebelen. Veel bij elkaar komen, vergaderen, het bouwen van de wagens vanaf december of januari. Dat zijn echter dingen die nu niet echt vanzelfsprekend zijn.” 

Zomerstoet? 
De stoet verschuiven naar een datum later is een optie die op tafel ligt. Maar is die realistisch? “Als we verschuiven naar bijvoorbeeld juni komen we in de examenperiode terecht. De jeugdbewegingen zijn altijd met zeer veel leden aanwezig in de stoet. De combinatie stoeten en studeren wordt moeilijk.” Het kermisweekend begin juli zou eventueel een optie kunnen zijn. “Misschien zou het leuk zijn om dat samen te organiseren, maar ook dan weer heb je de voorbereidingsperiode die in de maanden april, mei en juni valt. We gaan er met z’n allen eens goed over moeten nadenken en ook bekijken wat voor de gemeente uiteraard mogelijk is. ” 

Algemene afgelasting? 
Een algemene afgelasting van het carnaval, waaronder ook de Nacht van Herenthout, is niet ondenkbaar. “In dat geval blijft Prins Wim II regeren”, weet de voorzitter. “Door het uitbreken van de coronacrisis en het schrappen van een stoetzondag heeft de prins ook maar een half seizoen gehad. Een ding staat wel vast, stel dat er volgend jaar een stoet kan uitrijden, dan zal dit zonder de traditionele prinsenwagen zijn. Begin oktober hakken we de knoop door.” (Bronnen: Het Nieuwsblad, Het Laatste Nieuws)

Geen opmerkingen: