dinsdag 9 februari 2021

Klim-op blijft voorlopig van verdere uitbraak bespaard

Vanmorgen kwam de crisiscel (Agentschap Zorg & Gezondheid, het CLB, de artsen van de Eerstelijnszone Middenkempen, de directie van de gemeenteschool en burgemeester Stijn Raeymaekers) samen om de situatie in Gemeenteschool Klim-op te evalueren na de uitbraak van het corona-virus vorige week. De eerste resultaten lijken voorlopig gunstig.

Op het overleg werd vastgesteld dat de quarantaineregels zeer strikt werden gevolgd en dat alle nodige testen ondertussen zijn uitgevoerd. Uit de resultaten blijkt dat de school tot hiertoe van een verdere uitbraak bespaard blijft.
Als deze gunstige situatie in de komende dagen kan aangehouden worden en er geen nieuwe positieve testen meer worden vastgesteld, loopt de quarantaineperiode voor de betrokken klassen af na zondag 14 februari. Dit wil zeggen dat de kinderen van Gemeenteschool Klim-op vanaf maandag 15 februari hun favoriete vrijetijdsactiviteit kunnen hervatten. De crisiscel blijft de situatie verder nauwgezet opvolgen.

Gezins- en schoolclusters
Gisteren konden we op nieuwsblad.be trouwens lezen dat heel wat van de recente Kempense besmettingen terug zijn te leiden naar gezins- en schoolclusters. Zo houdt de Geelse basisschool De Luchtballon voor de tweede keer in twee maanden tijd de deuren gesloten omdat er coronabesmettingen binnen de klassen zijn vastgesteld. Daarbij zit ook de Britse variant.
In Mol zitten sinds zaterdagavond tachtig kinderen uit Wezel, Gompel en Sluis in quarantaine na besmettingen in twee kinderopvangen. En in gemeentelijke basisschool De Duizendpoot in Meerhout moest één klas uit het eerste leerjaar in quarantaine gaan na een positieve test van enkele leerlingen.

54 besmettingen per dag
Die clusters zien zich ook vertaald in de nieuwe besmettingscijfers. Niet alleen in Herenthout maar ook in Geel en Meerhout liep de voorbije zeven dagen het aantal nieuwe positieve gevallen op in vergelijking met de week voordien. Daarnaast laat vooral Herentals een hoger cijfer dan de week voordien optekenen.
Maar de algemene tendens in de Kempen is op dit moment wel gunstig: met een gemiddelde van 54 besmettingen per dag in de voorbije week zit de groei bijna op het laagste punt in de laatste maand. De toename lag de voorbije week ook 10% lager dan in de periode voordien. (Bronnen: Het Nieuwsblad, Gemeente Herenthout)

1 opmerking:

eVER zei

Om ook besmettingsrisico’s elders zo veel mogelijk in te dijken, wordt geadviseerd om kinderen die schoolgaand zijn in Klim-op deze week niet te laten deelnemen aan eventuele eigen activiteiten van uw vereniging. Indien de situatie niet wijzigt, is dit advies tot en met zondag 14/2 geldig. Mocht zich een gelijkaardige situatie voordoen in een andere school, wordt deze aanbeveling uiteraard ook daar van toepassing.