zondag 28 januari 2024

RIP Keizer Leo IV

Peer Stoet is alweer in rouw. Enkele weken na het onverwachte heengaan van Jos Raeymaekers, is gisteren Leo Bierinckx overleden op 83-jarige leeftijd. Leo was niet alleen prins en later ook keizer, maar beheerde decennialang de immense kostuumcollectie van Peer Stoet, eerst in de Molenstraat en later in de Kloosterstraat. Leo overleed na een kort ziekenbed.

Als vrijwilliger stak Bierinckx een handje toe bij veel verenigingen en evenementen, hetgeen hem in 2022 de Trofee van Verdienste opleverde. Leo was trouwens niet alleen stoeter, maar ook een fervent Milac’er. Met de Milac probeerde hij het leven van de Huirtuitse milicien aangenamer te maken, o.a. met snoepdozen en jaarlijkse bezoekjes aan miliciens die in Duitsland lagen.

Feniks
In interviews verwees Leo Bierinckx geregeld naar de zwartste bladzijde uit het verhaal van Peer Stoet. Op dinsdag 18 april 1995 legde een brand het kledingmagazijn in de Molenstraat volledig in de as. Van de stoetzolder bleef uiteindelijk niks meer over. Of toch? “Tussen de smurrie vonden we inderdaad nog een ijzeren geldkoffertje dat zo goed als intact was gebleven. Het stapeltje met briefjes van honderd dat erin zat, was echter helemaal opgesmeuld”, vertelde Leo in De Nieuwe Schakel van mei 1995. Peer Stoet bewaart het geldkoffertje nu als een relikwie aan die donkere dag.
Maar het stoetmagazijn herrees als een feniks uit de as. Met dank aan ‘de Leo van ’t magazijn’. Met de verhuis in 2021 naar de Molenstraat werd de kledingcollectie gedigitaliseerd. “Ongelofelijk dat wat nu in onze computer zit, jarenlang in Leo’s hoofd zat”, wist opvolger Davy Snijers toen.

Nu zaterdag 3 februari neemt de Huirtuitse stoetgemeenschap afscheid van hun magazijnier. Het stoetmagazijn zal die dag dan ook gesloten zijn. De redactie van De Nieuwe Schakel houdt er zich aan de familie van Leo haar medeleven aan te bieden bij dit groot verlies ...

Keizer Leo IV (rechts) en zoon Gunther tijdens de kroegentocht met de opening van het caranavalsseizoen enkele jaren geleden. Gunther volgde Leo in 2001 op als prins.

De zwartste bladzijde uit het verhaal van Peer Stoet ...

... dinsdag 18 april 1995, de dag dat een brand het kledingmagazijn in de Molenstraat volledig in de as legde ...

Geen opmerkingen: