zondag 26 april 2009

‘Olé Pistolé’ in de regen

De Chiro vierde vandaag haar 75-jarige bestaan met de ontbijt­actie ‘Olé Pistolé’. Op meer dan 560 plaatsen in Vlaanderen kon je vanmorgen eens goed gaan ontbijten. De Vlaamse regering trok voor de actie 75.000 euro uit.
Het startschot van de ontbijtactie werd gegeven in het park van Herenthout. Directeur - jawel: bij de Chiro hebben ze een directeur (!) - Hans Bouwen heette iedereen welkom aan de inkom van het park. Nationaal voorzitter Els Lenaerts plaatste stipt om 9 uur het openingswoord. “De Chiro is er overal, maar vooral voor iedereen”, citeerde ze uit het jaarthemalied. Dabber Rikko Ceuppens (7) uit de Merodestraat mocht voor de gelegenheid de 75 kaarsjes op de taart uitblazen.
Natuurlijk was er gisteren heel wat mediabelangstelling. Radio RL zond live vanuit het park uit, maar ook VRT, vtm en rtv waren met zwaar geschut aanwezig.
Wel jammer van die dekselse regen zondagmorgen. Het lijkt wel of ons park vervloekt is, want elke keer als er iets wordt georganiseerd - denk maar aan de Parkfeesten - valt het water met bakken uit de lucht. Minister-president Kris Peeters stond echter als een rots in de branding de regen te trotseren. Toen schepen van jeugd Hugo Cambré hem een paraplu wou aanbieden, weigerde hij resoluut.
Onze minister-president was zelf jaren lid van dé Chiro en liet zich door een beetje regen niet uit z’n lood slaan. “Ik ben als zesjarige gestart bij de speelclub’ers en ben eigenlijk heel de tijd elke zondag naar de Chiro geweest tot de aspiranten”, onthulde hij. Peeters’ familie was dan ook Chiro-minded: zowel zijn vader als zijn zus én broer zijn bij de jeugdbeweging geweest. “In de gemeente waar ik woonde was de Chiro zeer sterk aanwezig. Het was eigenlijk een normale keuze om voor de Chiro te kiezen.”
De Chiro mag in 1934 dan wel opgericht zijn vanuit de christelijke beweging, ondertussen is er toch wel één en ander veranderd. Op de vraag of ze nog christelijk zijn, werd door een aantal Huirtuitse Chiromeisjes in Het journaal van 13 uur eerder ontwijkend geantwoord. “Bwaaa. We gaan nog één keer per jaar naar de mis, zogezegd voor het kamp. Maar voor de rest hebben we eigenlijk heel veel contact met de parochie verloren”, bekennen ze. Er is evenwel nog hoop. “We zingen heel veel christelijke liedjes! Met Jezus en zo.”




Els Lenaerts en een goedlachse Kris Peeters gaven het officiële startschot voor ‘Olé Pistolé’. (foto: eVER)





Videofragmenten >>> Olé Pistolé in De zevende dag en in Het journaal van 13 uur.

Geen opmerkingen: