woensdag 10 februari 2010

Iedereen burgemeester

Gazet van Antwerpen publiceert vandaag de resultaten voor Herenthout van de enquête ‘Iedereen burgemeester’. Volgens de lezers van de krant is ons bestuur geslaagd met onderscheiding.

Burgemeester Roger Gabriëls is alvast blij met de onderscheiding die hij heeft gekregen. “We zijn een nieuwe bestuursploeg die een frisse wind laat waaien”, weet hij. “Op vlak van communicatie verbeterde veel. Inwoners voelen zich beter geïnformeerd.”
De dreigende sluiting van Zaal Lux krijgt - hoe kan het ook anders - veel aandacht. De polyvalente zaal die in het ruimtelijk uitvoeringsplan ’t Kapelleke is opgenomen, kan soelaas bieden. De meningen hierover lopen echter uiteen.
Secretaris Wim Beirinckx van Peer Stoet meent dat het gemeentebestuur zich moet spiegelen aan ’t Heilaar in Beerse. Toch vindt hij een zaal buiten het centrum minder interessant. “De nabijheid van cafés is voor ons een must. Wij kijken uit naar een tentoonstellingsruimte en een geacclimatiseerd archief.”
Ook Norbert Horemans van de plaatselijke heemkring volgt de secretaris van Peer Stoet. “Heemkring Sandelyn beschikt over een uniek patrimonium met onder meer 55 ambachten. Helaas bewaren wij onze collectie in kelders en muffe lokalen.” Horemans zou maar al te graag exposeren in een aantrekkelijke ruimte mét cafetaria.
Michel Van Hoof is dan weer voorstander van een echte fuifzaal, met podium en repetitieruimte. Op datzelfde podium wil Crescendo best toneelspelen. Paul De Winter wil met zijn toneelkring eventueel zelf investeren in een podium.
Zelf zijn we niet zo te vinden voor een polyvalente zaal. Onze gemeente verdient gewoon een deftige podiumzaal. Zoals de zaken er nu voorstaan, is de Lux immers een verloren zaak. Zowel Jos Schoeters als de gemeente hebben destijds, met de verkoop van het aanpalende pand van wijlen Stan Reypens, echt een kans gemist. Zo’n podiumzaal hoeft helemaal niet groot te zijn, 200 stoelen is ruim voldoende. De Krekke in Westerlo is een prima voorbeeld van hoe de zaal er zou kunnen uitzien. Daar heeft men bijvoorbeeld elke zitplaats laten sponsoren.
Met Wim Horemans uit de Astridlaan laat de Gazet ook een misnoegde Huirtuiteneir aan het woord. “Via een betoging bekwamen we eenrichtingsverkeer voor zwaar vervoer. Veel vrachtwagens chauffeurs houden zich daar niet aan”, stelt Horemans, die bovendien vindt dat er te weinig controles gebeuren. Volgens Horemans wil de gemeente gewoon niet luisteren. Hij heeft zich onlangs dan ook gedesillusioneerd teruggetrokken uit de gemeentelijke verkeerscommissie.

Geen opmerkingen: