woensdag 10 februari 2010

Record!

Door de sneeuwval deze ochtend zit het verkeer helemaal in de knoop. Om 9 uur stond er bijna 1.000 kilometer file en bedroeg de wachttijd drie uur. “Ongezien”, klinkt het bij de mobiliteitsorganisatie Touring. Het vorige filerecord is nog maar enkele weken oud, en bedroeg 520 kilometer. Het nieuwe record is dus bijna een verdubbeling.

Dicht bij huis waren er vooral problemen in en rond Berlaar. Deze morgen was het vanaf Kruiskensberg filerijden geblazen tot in Lier!
Volgens Marc Van Damme, verantwoordelijke verkeersinformatie bij de VAB, zijn de monsterfiles een ongelukkige samenloop van omstandigheden. “Er is wel degelijk preventief gestrooid en dat is ook tijdig gebeurd, maar de sneeuw is later gekomen dan voorspeld. Midden in de file. Dan haalt het zout niets uit.”
Bovendien is de ondergrond nog ijskoud, waardoor de sneeuw blijft liggen. De strooidiensten hebben vorige nacht preventief gestrooid, maar zaten vanmorgen zelf geblokkeerd op de wegen. “We wisten dat het ging sneeuwen en we hebben dus ook preventief gestrooid. Het probleem is dat de sneeuw pas tijdens de ochtendspits beginnen te vallen is. De sneeuwruimers en strooiwagens zitten daardoor zelf vast in het verkeer”, zegt Ilse Luypaerts van het Agentschap Wegen en Verkeer. Normaal wordt er in de loop van de dag nog gestrooid, maar wanneer precies is nog niet duidelijk.
Het Vlaams Verkeerscentrum raadt daarom iedereen die niet echt de weg op moet aan om thuis te blijven. Verwacht wordt dat de problemen gans de voormiddag blijven duren. Wellicht zullen veel auto’s ook in panne raken op de weg.
Vooral in het westen van het land viel er sneeuw vanmorgen. Omdat het nog overal vriest, kan elke sneeuwvlok blijven liggen. In de namiddag is er een nieuwe impuls van bewolking die vanuit Nederland komt. Daaruit kan opnieuw wat sneeuw vallen, maar niet veel. Het blijft wel koud, met maxima net boven het vriespunt. Door de noordoostenwind voelt het schraal aan.
De sneeuwval van deze morgen zorgt ook voor problemen bij het openbaar vervoer in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Antwerpen. Limburg blijft gespaard. “Bepaalde stukken, bijvoorbeeld met bruggen, kunnen we niet meer bedienen”, aldus een woordvoerder van vervoersmaatschappij De Lijn. In Antwerpen zijn de problemen het grootst ten westen van Malle. Het treinverkeer ondervindt voorlopig weinig hinder. (Bronnen: vrt, belga)

Geen opmerkingen: