donderdag 18 maart 2010

Een podium voor Hugo

Als je net als ik elke avond in Lier de trein richting Bouwel neemt, heb je jezelf ongetwijfeld al eens afgevraagd wie nu eigenlijk die smakelijke stationsomroeper met de rollende r is. Sinds gisteren heeft de man niet alleen een naam, maar ook een gezicht.

Stationsomroeper Hugo De Mey was gisteren maandag alom tegenwoordig in de Vlaamse media. StuBru, Gazet van Antwerpen, RTV … allemaal brachten ze een bezoekje aan de populairste stationsomroeper van Vlaanderen.
Wat ons meteen opviel, was dat Hugo gewoon aan een controlepaneel zat. Geef die man toch een podium! Hij verdient het. Rrrr’en die als waterrrrvallen van de Lierrrrse perrrrrrons rrrrollen en strategisch ingebouwde pauzes die van een simpele aankondiging haast iets shakespeareaans maken; ze zijn niet minder dan een streling voor het oor!
De faam van de 55-jarige stationsomroeper uit Beerzel kwam onlangs in een stroomversnelling dankzij tinternet. Zo telt de aan hem opgedragen fanpagina op de sociale netwerksite Facebook ondertussen al meer dan 1000 fans. “Hugo is onze Jos Willems”, staat er te lezen. En daar zit wel wat in. Want net als de sportverslagen van Joske ‘Happel’ Willems, toveren ook de optredens van Hugo steevast een glimlach om je mond. Sommige reizigers vinden het zelfs jammer dat hun trein er is, omdat ze Hugo dan moeten achterlaten. Anderen missen zelfs express hun trein om de volgende aankondiging te kunnen horen.
Toch kan Hugo zijn populariteit niet helemaal goed begrijpen. Want is hij het niet die heel vaak slecht nieuws – lees vertragingen – moet aankondigen? “Ik ben gewoon mezelf: optimistisch en blij gezind. Dus ook als er vertragingen zijn, probeer ik wat optimisme in m’n stem te leggen”, vertelde hij in Gazet van Antwerpen.
Per shift doet Hugo meer dan 200 omroepen. Als de hele dag overhoop zit, gebeurt het wel eens dat hij ’s avonds bijna door z’n stem heen zit. “Ik geef dan ook nog eens veel volume, hé. Zeker als mensen zich van trein zouden kunnen vergissen, roep ik al eens wat harder of beklemtoon ik al eens een woord”, bekende hij.
Ook op RTV vertelde Hugo gisterenavond dat hij de belangstelling wel tof vond en één en ander zag als een soort van appreciatie voor z’n werk. Maar op de vraag of hij nu meer zou kunnen gaan verdienen, dacht hij toch ontkennend te moeten antwoorden.

Geen opmerkingen: