zaterdag 20 maart 2010

Herenthoutse verpleegkundige trekt naar Zuid-Afrika

Sophie Van den Bogaert vertrekt op 1 mei naar Bergville in Zuid-Afrika om er een maand te gaan werken in een lokaal weeshuis. Voor de 24-jarige verpleegkundige wordt de trip een lang gekoesterde droom die uitkomt. “Het wordt alleszins een ervaring waarvoor ik met plezier mijn vakantiedagen opoffer”, vertelt ze vandaag in Het Nieuwsblad.

Al tijdens haar opleiding in Lier wilde Sophie iets doen in een land waar de medische voorzieningen niet zijn zoals bij ons. “Bij organisaties als Artsen zonder Grenzen kon ik niet meteen terecht omdat ik geen specifieke opleiding rond tropische geneeskunde had genoten. Gelukkig was er nog mijn tante Mieke Van den Bogaert. Zij zet zich al een tijdje in voor een weeshuis in de regio Kwazulu Natal in Zuid-Afrika, dat gerund wordt door de Belgische Chantal De Maeyer”, vertelt Sophie.
De eerste contacten waren meteen positief. De voornaamste reden voor Sophie om naar Zuid-Afrika te trekken, was dat ze er echt iets nuttigs zou kunnen doen. “Naar daar trekken om met de kinderen te spelen, kon niet de bedoeling zijn. We hebben nu afgesproken dat we de kinderen in het weeshuis, dat zijn er een elftal, aan een aids- en tuberculosetest gaan onderwerpen.”
Sophie neemt er zelf wat materiaal voor mee en is momenteel fondsen aan het verzamelen om het uitvoeren van de testen te bekostigen. De middelen waarover het weeshuis beschikt, gaan in eerste instantie immers naar de werking en naar voedsel. “Geld vrijmaken voor dergelijke medische tests ligt niet voor de hand. Voorts wil ik tijdens mijn verblijf de medewerkers in het weeshuis wat EHBO bijbrengen. Ook de huisapotheek kan uitbreiding gebruiken.”
Wellicht zal Sophie een paar dagen kunnen meelopen in een lokaal ziekenhuis.
Om geld in te zamelen organiseert Sophie op zaterdag 27 maart een benefietdag in GOC Ter Voncke in Herenthout. “We starten om 14 uur met kinderanimatie, ’s ochtends is er op een optreden van de koren Gekkokoor uit Lichtaart en het Sint-Lutgardiskoor uit Herenthout. ’s Avonds is er muziek met Anita, Kop Met Hersensijs en Radio Russia. De inkom is gratis. Je kan er uiteraard iets drinken en de keuken is doorlopend open.”
Sophie is alvast blij verrast over de medewerking die ze krijgt. De gemeente stelt de zaal ter beschikking, handelaars voorzien vlot tombolaprijzen, de scholen werkten graag aan een tekenwedstrijd. “Als er straks budget over is, gaat dat naar de voedselvoorziening voor de kinderen”, aldus nog Sophie. Het rekeningnummer van de actie is BE56 7310 0918 7588.

Geen opmerkingen: