donderdag 8 april 2010

Leven en werken in Cuba

Sigaren, roestige karren, Fidel, ‘Onze man in Havana’ van Graham Greene, ‘De oude man en de zee’ van Ernest Hemingway, The Buena Vista Social Club … Wat passeert er niet allemaal de revue in het stereotiepe denken over Cuba?

We hebben allemaal wel een idee over de politiek en economie, maar hoe zit het daar nu écht met de gezondheidszorg, het onderwijs, de rol van de vakbonden, het voedsel, de landbouw ... De expo ‘Leven en werken in Cuba’, die van 10 tot en met 24 april in onze bib loopt, brengt je een kijkje achter de legendarische Cubaanse schermen.
Met de lezing ‘De factor Fidel’ gaat auteur Marc Vandepitte nog een stapje verder. Hij legt uit waarom de Cubaanse revolutionairen slaagden waarin vele anderen faalden en hoe zij stand wisten te houden tegen de langstdurende blokkade ooit.
Wat beweegt dit derdewereldland om op zijn eentje wereldwijd meer dokters uit te zenden dan de hele Wereldgezondheidsorganisatie? Katrien Demuynck en Marc Vandepitte beantwoorden al deze vragen met kennis van zaken omdat ze Cuba al verschillende keren bezochten.
Afspraak op woensdag 21 april 2010. Met de steun van Vormpingplus Kempen.

Wat >>> Expo ‘Leven en werken in Cuba’ en lezing ‘De factor Fidel’
Waar & wanneer >>> Openbare bibliotheek, Zwanenberg 27 in Herenthout • van 10 tot en met 24 april 2010, tijdens de openingsuren van de bib en op afspraak.
Extra >>> Ook in het gelijknamige boek weten Demuynck en Vandepitte alle clichés over Cuba en Fidel te ontwijken. ‘De factor Fidel’ kan gezien worden als het testament van een van de grootste politieke leiders sinds WOII. (Uitg. Garant, 2008, 13 euro)

Geen opmerkingen: