donderdag 22 juli 2010

Vol marktplein voor 21 juliviering

Op een bomvol marktplein vierde Herenthout gisteren de nationale feestdag. Het gemeentebestuur en de Cultuurraad hadden traditiegetrouw een muzikale avond geprogrammeerd, deze keer met wereldmuziek en meezingers. Burgemeester Roger Gabriëls zorgde voor de officiële noot.

In zijn speech verwees burgemeester Gabriëls naar de 21 julitoespraak van onze koning. “Communautaire spanningen hebben ons land beroerd en tot vervroegde verkiezingen geleid die belangrijke politieke verschuivingen met zich meebrachten”, herhaalde onze burgervader. “Nu is het noodzakelijk voor onze gewesten en gemeenschappen nieuwe vormen van samenleven te bedenken waarin iedereen zich goed kan voelen.”
De Herenthoutse 21 juliviering werd een uur eerder op gang geblazen door de onvermijdelijke fanfare Sint-Pieter (***). Onder leiding van Patrick Milbou trakteerde de koninklijke ons o.a. op ‘Mack The Knife’, ‘Eres tu’, ‘Eve of the war’, ‘Une belle histoire’ en een Clouseau-medley.
Na de toespraak van burgemeester Gabriëls was het de beurt aan de wereldmuziek van Kompas Plus (***), een groep rond de violisten Amy Merrill, Tine Van Boven en Andries Baele. Het drietal werd geflankeerd door Geert Laureyssen (accordeon), Jan Moons (percussie) en Freya De Mol (staande bas). Zij brachten een mix van Oost-Europse melodieën en klezmermuziek. Spetterende balkanritmes en opzwepende zigeunermuziek wisselden elkaar af met weemoedige melodieën en liefdesliedjes. Andries Baele zorgde af en toe zelfs voor een beetje jazz à la Manouche. Met dank aan de oervader van de zigeunerjazz: Django Reinhardt. Een heerlijke set werd het, met hier en daar ook eigen nummers én - bovenal - met échte instrumenten, van een groep die voor de eerste keer in deze bezetting samenspeelde. Alleen jammer dat het geluid de terrasjes aan de rand van het marktplein niet bereikte.
Het muzikale feest werd afgesloten door het duo Musicality (**). Het tweetal grossierde in Nederlandstalige en Engelstalige meezingers.







Geen opmerkingen: