zondag 1 augustus 2010

De keizer van Herentals

Omstreeks 22 uur werd Rik Van Looy gisterenavond tijdens ‘Herentals Viert’ uitgeroepen tot Bekendste Herentalsenaar. Een terechte winnaar! Dat vindt ook Steven Verschueren (Bouwelse Steenweg). De 12-jarige Huirtuiteneir volgt de studierichting Cognosco aan Middenschool De Vesten in Herentals en schreef in mei 2010, voor een schoolproject over het maken van een krant, volgend artikel over de keizer van Herentals.

“Niet koersen, dat betekende trainen. Dan reed ik liever wedstrijden.”

Herentals – Onlangs wijdde Belga Sport een uitzending aan de incidentrijke spurt tussen Steve Bauer en Claude Criquielon tijdens het WK wielrennen in Ronse in 1988. 25 jaar eerder – in 1963 – vond er op dezelfde plaats een even incidentrijke sprint plaats, eveneens tijdens een wereld­kampioenschap. Kopman Rik Van Looy werd er in de laatste meters voorbij gestoken door Benoni Beheyt en miste zo een derde wereldtitel. Misschien heeft Bauer zich daardoor geïnspireerd? Ondanks het gemis van deze wereldtitel blijft het palmares van Van Looy indrukwekkend. Het leverde hem zelfs de titel “De keizer van Herentals” op.

Wie is Rik Van Looy?
Henri (Rik) Van Looy werd geboren op 20 december 1933 te Grobbendonk. Zijn carrière was zijn leven. Zijn palmares was om van achterover te vallen. Hij won maar liefst 493 wedstrijden. Zijn eerste overwinning was de Driedaagse van Antwerpen in 1954. Nog iets wat we zeker moeten onthouden is dat hij (tot nu toe) de enige wielrenner is die alle klassiekers heeft gewonnen, en sommigen zelfs meerdere keren. Maar zijn gebrek is dan weer wel dat hij geen enkele grote ronde heeft gewonnen. Zo won hij nooit de Tour de France, de Giro, noch de Vuelta. Maar daar zwijgen we over, want hij werd wel twee keer wereldkampioen. Er zat nog een derde kampioenschap aan te komen, maar die werd hem afgenomen door ploegmaat Benoni Beheyt. En hij is daarbij ook nog eens een rasechte Flandrien, want hij won twee keer de Ronde van Vlaanderen. Hij won ook drie keer Parijs-Roubaix. Een kassei op zichzelf dus.

Enkele leuke anekdotes over Rik Van Looy
Even terug naar 1962. Rik Van Looy trad aan in de Tour de France met de regenboogtrui. De tweede rit eindigde in thuishaven Herentals en die rit wou hij dus absoluut winnen. Maar Van Looy reed opmerkelijk in thuishaven Herentals langs de verkeerde weg omdat hij te ver naar de buitenkant toe zat. Later die dag nam hij revanche door met zijn Faema-ploeg de ploegentijdrit te winnen.

Bal ter ere van Rik Van Looy
Mijn grootvader, Louis Verschueren, was in 1960 op het bal ter ere van Rik Van Looy. Ze waren daar bezig met de vermenigvuldigingsdans. Op een gegeven moment mocht mijn grootvader dansen met de vrouw van Rik Van Looy. In die dans moesten de mannen de vrouwen in de lucht heffen. Iedereen deed dit, behalve ... mijn grootvader! Omdat hij supporter van Merckx was?

Merckx
Eén van zijn grootste angsten werd werkelijkheid. Er diende zich een nieuwe, jonge en getalenteerde renner aan: Eddy Merckx. Zo stonden ze aan de start van een criterium in Hasselt, en Merckx zei: “Die ouwe, wat komt die hier nog doen?”
“Als Merckx meereed in die tijd, probeerde ik als hij demarreerde zo goed mogelijk te volgen. Dat was menselijk en tevens heel logisch. Als hij mij dan vroeg om over te nemen, kon ik dat niet. Als ik tien jaar jonger was geweest, had ik het makkelijk kunnen overpakken. Maar ik was te ‘oud’ om van de jonge Merckx te kunnen overpakken. Alleen als ik in zijn wiel bleef, had ik nog een kans in de sprint. Dus moest ik er toch voor gaan?”
Eind jaren zestig mocht Van Looy toch wel een oude krijger genoemd worden. Van de ene op de andere dag besliste Van Looy dan toch om de fiets aan de haak te hangen, en bijna veertig jaar lang geen fiets aan te raken. Maar dat was buiten zijn kleinkinderen gerekend. Zij kregen hem zo ver om een tochtje op de fiets te gaan maken.
Hij besloot dan om een koersfiets te gaan kopen bij Eddy Merckx. Maar om zo op een fiets van wat jarenlang zijn rivaal was geweest te rijden, dat wringt toch een beetje. Nu rijdt hij samen met zijn vrienden op een Colnago, op een meer dan behoorlijk wielertoeristenniveau. Soms vindt hij dat het hem allemaal een beetje te traag gaat, en beslist dan als kopman om een beetje sneller te rijden.

“Het is niet onze bedoeling om kampioenen te kweken. Veilig en plezierig fietsen, dat staat voorop.”

Vlaamse Wielerschool
De rest van zijn energie stopt hij in de Vlaamse Wielerschool, een opleidingscentrum voor aspirant – rennertjes in zijn eigen Herentals, maar ook in andere Vlaamse provincies. “Ze moeten ook in groep leren fietsen, obstakels ontwijken. Zo'n soort dingen zijn voor mij belangrijk. Ze kunnen ook soms wat stukjes van de Ronde van Vlaanderen oefenen. Zo kunnen ze zelf ondervinden wat ze op televisie zien.” En fietsen kunnen ze samen op de door Rik Van Looy uitgestippelde fietsroute, die onder andere door zijn woonplaats Herentals en zijn geboortedorp Grobbendonk loopt.

Waarom Rik een Flandrien is
Rik won 2 keer de Ronde van Vlaanderen en 3 keer Parijs-Roubaix. Dan ben je een echte Flandrien. Als je regen en wind doorstaat om over een (toch wel) doodnormale streep te rijden, dan ben je een echte Flandrien.

Riks probleem met grote rondes
Rik won wel verschillende etappes van de Tour,de Giro en de Vuelta. Zijn enige probleem was, hij heeft nooit de ronde zelf gewonnen. In de Tour won hij de groene trui, maar nooit de Tour zelf.

Zijn nominaties
In 2005 ontving Rik Van Looy de prijs voor Sportpersoonlijkheid van het jaar van de provincie Antwerpen. Nu is hij genomineerd voor de bekendste Herentalsenaar. Hij behoort tot de tien kansmakers. De uitslag zal worden bekend gemaakt op 31 juli 2010.
Zijn grootste concurrenten zijn waarschijnlijk Linda Mertens, Tom Van Dijck en Frans Van Tendeloo. De Ronde van Vlaanderen zal er niet meer in zitten. De enige titel waar Rik nog kans op maakt is die van de Bekendste Herentalsenaar. En wie dit artikel goed gelezen heeft, zal begrijpen waarom hij de titel van Bekendste Herentalsenaar verdient. (S.V.)

Geen opmerkingen: