dinsdag 10 augustus 2010

Herenthoutse braderij wordt 50

Koopjesjagers, muziekliefhebbers en levensgenieters: allemaal weten ze eind augustus de weg naar Herenthout te vinden voor de jaarlijkse braderij. Naast de gebruikelijke commerciële activiteiten, zorgen de deelnemers ook dit jaar weer voor de nodige randanimatie. Dit jaar mag het trouwens iets meer zijn: onze lokale middenstanders zetten immers voor de 50e keer hun kraampjes op en daar zijn ze best trots op.

Zo’n zeventigtal deelnemers zullen van vrijdag 20 tot en met dinsdag 24 augustus de centrumstraten van Herenthout inpalmen. De handelaars goochelen met scherpe prijzen en kortingen. Zelfs de kleinsten krijgen de kans om hun commercieel talent te oefenen. Elke braderijdag, uitgezonderd op vrijdag, verkopen zij oud speelgoed op hun kindermarkt.
Maar een braderij is meer dan winkelen alleen. “Bijna alle cafés pakken tijdens deze dagen uit met liveoptredens. Dat is leuk want dan is er nog ambiance wanneer de kraampjes dicht zijn. Het succes van onze braderij danken we aan een goede verstandhouding tussen alle deelnemers”, weet bestuurslid Liana Vercammen ons te vertellen.
Samen met de lokale winkeliers garanderen de inrichters volop animatie op de jubileumeditie van hun braderij. “Hoofdacts zijn Nicole & Hugo en De Steltenlopers van Merchtem op zondag én Eline De Muncks alter ego Ellektra op maandag. Plaatselijke dans- en muziektalent verbaast de bezoekers dan weer dagelijks met spectaculaire acts en optredens.
Dit jaar is het ook mogelijk om als Herenthoutse vereniging of sportclub een stand op te zetten tijdens de braderij. “De braderij is dé ideale gelegenheid om je als vereniging bij een groot publiek te presenteren”, aldus Liana Vercammen.
Maar er is meer. De vzw Hachiko verzorgt op zaterdag een demonstratie in de Vonckstraat. Hachiko is een door het ministerie erkende organisatie die gehandicapten helpt, door voor hen hulphonden op te leiden. Hachiko gebruikt de eeuwenoude band die mens en hond verenigt voor een belangrijke zaak: autonomie voor personen met een handicap. Speciaal opgeleide hulphonden geven hen de mogelijkheid.
In de Molenstraat krijgt de organisatie Ikbenvoor.be dan weer een forum. Ikbenvoor.be is een brede, steeds groeiende groep van positief ingestelde burgers, die samen een actieve bijdrage willen leveren om de verkeersveiligheid te verbeteren. Elk binnen zijn eigen domein en mogelijkheden. Zeker een bezoekje waard.
Lekker ontbijten voor het goede doel kan ook. De brandweer organiseert op zondagmorgen zijn ondertussen traditionele frühshoppen in de kazerne aan de Bouwelse Steenweg.
Ook een traditie is de braderijmarkt op dinsdagmorgen. De organisatie belooft bovendien een aantal activiteiten die de markt nog meer sfeer zullen geven.
De braderij gaat op vrijdagavond 20 augustus om 18 uur van start en kuiert lekker verder tot dinsdagnacht. Het volledige programma vind je op Handelsgids Herenthout of door even op de affiche hieronder te klikken.

Geen opmerkingen: