dinsdag 7 september 2010

Open Monumentendag 2010

Nu zondag wordt in Vlaanderen voor de 22e keer Open Monumentendag gevierd. Dit jaar zijn de vier elementen (water, vuur, aarde en lucht) aan het feest. Meer dan 500 monumenten zetten hun deuren open

Van de 308 Vlaamse steden en gemeenten nemen er dit jaar 210 deel. Dit zijn er 16 meer dan vorig jaar. Samen ontsluiten ze 506 monumenten, landschappen en archeologische sites waarvan het grootste deel exclusieve openstellingen zijn.
Open Monumentendag is echter meer dan alleen maar gebouwen. Ook het aanbod aan leuke en boeiende activiteiten voor jong en oud is enorm groot. Maar liefst 562 staan er op het programma, waaronder tentoonstellingen, fietstochten, wandelingen, boottochten, ...
In Herenthout stippelde de Cultuurraad een wandeling en fietstocht van ongeveer 4 km. uit, waarin de vier elementen centraal staan. De start van het parcours is gelegen aan de visvijver van Visclub ‘Moed en Volharding’ in de Pauwelstraat, waar je ter plaatste een kunstsmid aan het werk kan zien.
Van de visvijver gaat het langs de Pauwelstraat en de Kapellekesdreef naar het kasteel van Herlaer, waar zowel de kapel als de watermolen kunnen bezocht worden. Via de Gruisdreef gaat de tocht langs de Wimp-Schranshoeve, om te eindigen in Museumcafé De Wimpe. Voor de ‘vier elemententocht’ kon de Cultuurraad onder meer rekenen op de bereidwillige medewerking van Guy Van Bedts (Wimp-Schranshoeve), Carlo Maes (Kasteel van Herlaer) en kunstsmid Erwin Van Erum (Itegem). De eerste wandelaars en fietsers worden verwacht om 10 uur. Het laatste vertrek is voorzien om 15 uur. Voor de wandelaars is aan de vijver parkeerplaats voorzien.
Zoek je het graag buiten de dorpsgrenzen? Het hele programma ontdek je in de Monumentenkrant, verkrijgbaar in de Standaard Boekhandel, Lijn-winkels, filialen van de Fnac, KBC-kantoren, bibliotheken, gemeentehuizen, cultuurdiensten en toeristische kantoren. Met het Weekendbiljet biedt de NMBS bovendien een voordelige formule aan, waarmee reizigers voordelig de trein kunnen nemen. Zowel in eerste als in tweede klas krijg je er 50% korting mee op een reis heen en terug.



Wat >>> Open Monumentendag Vlaanderen • Wandeling & fietstocht ‘De vier elementen’
Waar & wanneer >>> Visclub ‘Moed en Volharding’ in de Pauwelstraat, op zondag 12 september 2010, van 10 tot 15 uur
Info >>> Loket Dienst Vrije Tijd, Vonckstraat 17, 2270 Herenthout

Geen opmerkingen: