maandag 22 november 2010

Geen vergunning meer nodig voor tuinhuis of zwembad

Voor bepaalde kleine constructies, zoals een tuinhuis of een zwembad, is vanaf 1 december in Vlaanderen geen stedenbouwkundige vergunning meer nodig. Voor sommige constructies geldt nog een meldingsplicht, maar een groot deel kleinere werken hoeft voortaan vergund noch gemeld te worden.

Voor een aanpassing of uitbreiding bij een woning van maximaal 40m2, zoals een garage of een veranda, zal voortaan een melding volstaan. De bouwheer moet de werken twintig dagen voor de aanvang ervan melden bij de gemeente, via een vast formulier.
Ook de lijst met werken die vrijgesteld zijn van een vergunning en die evenmin gemeld moeten worden, is uitgebreid. De vrijstelling geldt voortaan voor vrijstaande gebouwen met een maximale oppervlakte van 40m2 (zoals carports, tuinhuisjes...) en niet-overdekte constructies van maximaal 80m2 (terras, zwembad, vijver, ...).
Meer informatie is te vinden op ruimtelijkeordening.be en rwo.be. Er is ook een brochure beschikbaar in de kiosken van gemeentehuizen en in postkantoren.

Geen opmerkingen: