dinsdag 16 november 2010

Unesco erkent Aalst Carnaval als cultureel erfgoed

Unesco, de cultuurtak van de Verenigde Naties, heeft Aalst Carnaval, het Krakelingenfeest en de Tonnekensbrand (Geraardsbergen) en Houtem Jaarmarkt (Sint-Lievens-Houtem) toegevoegd aan het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid. Dat maakt Vlaamse minister van Cultuur Joke Schauvliege bekend. Ook carnavalsvereniging Peer Stoet wil een dossier indienen.

Op de Representatieve Lijst staan al het Ros Beiaard en de Ommegangsreuzen van Dendermonde en de Heilig Bloedprocessie van Brugge. De Lijst wordt samengesteld op basis van de Unesco Conventie 2003 voor de bescherming van het immaterieel cultureel erfgoed. Het gaat voornamelijk om tradities, feesten, dansen, rituelen, verhalen, oude ambachten en geneeswijzen. De bedoeling is om de culturele diversiteit in de wereld te vrijwaren, in beeld te brengen en ook de ontwikkelingslanden te helpen om die vormen van cultuur te beschermen.
Met het oog op 11x11 jaar stoet in Herenthout, wil ook Peer Stoet op de lijst. Met de toekenning in 1978 van de titel ‘Oudste Stoet van België’ kan dit evenwel geen probleem zijn. De carnavalsvereniging heeft aan het gemeentebestuur alvast de toelating gevraagd voor volgende initiatieven: het oprichten van een standbeeld in eigen beheer; het plaatsen van spandoeken met daarop de winnende gedichten van een nog uit te schrijven poëziewedstrijd (seizoenen 2011-2012 en 2012-2013), en dit o.a. tegen de westgevel van de kerk en tegen de zuidgevel van de bib; het plaatsen van telkens twee vlaggenmasten langs de invalswegen; en het vervangen van de witbruine toeristische borden. Bij die viering van 11x11 jaar stoet in 2013, wil men naast poëzie trouwens zoveel mogelijk andere kunstvormen betrekken: beeld, muziek (stoethymne), culinair ...

Versnipperd beleid
Minister van Cultuur Schauvliege heeft de gemeentebesturen van Aalst, Geraardsbergen en Sint-Lievens-Houtem alvast gefeliciteerd, maar wijst tegelijkertijd op een zwakte in Vlaanderen. “De aandacht voor immaterieel cultureel erfgoed in Vlaanderen groeit”, aldus Schauvliege. “Vlaanderen heeft onder meer aandacht voor het culinaire erfgoed, voor streekgebonden gastronomie en voor oude recepten en bereidingswijzen, maar ook voor traditionele sporten en zaken als het sinterklaasfeest.”
Toch vindt de minister het beleid nog te versnipperd. “Ik wil in mijn langetermijnbeleid kansen geven aan erfgoedgemeenschappen opdat zij ons immaterieel cultureel erfgoed kunnen koesteren en verder doorgeven.” (Bron: belga)

Geen opmerkingen: