zondag 14 november 2010

Waterellende in de Kempen

Zowat de hele Kempense regio heeft dit weekend met waterellende af te rekenen. De provinciegouverneur Cathy Berx riep gisteravond een coördinatievergadering bij elkaar. Ook de Herentalse burgemeester Jan Peeters (sp.a) hield samen met zijn collega’s uit het Neteland een crisisvergadering.

In Herentals, Grobbendonk en Vorselaar blijft het peil van de Kleine Nete en de Aa alarmerend hoog. Beide rivieren zijn al in de weilanden overstroomd. De brandweer van Herentals is al sinds zaterdagmorgen 5.40 uur in de weer. Op de technische dienst van de gemeente in Hemeldonk werden 350 zandzakjes gevuld. Ook de Herenthoutse brandweer is gisterenavond zakjes gaan vullen. Iemand van de Dekbunders is al zakjes komen afhalen.
In Turnhout dreigden de Kaliebeek en de Aa over te lopen. Onder andere de industriezone en woningen in Zevendonk moesten worden ingedamd met zandzakken. In de Eén Meistraat werden pompen ingezet. De brandweer van Hoogstraten was aan het werk bij de gevangenis en in Wortel.
In de zone Neteland werden het Heiken tussen Herentals en Vorselaar, en de Industrieweg, Nieuwendijk en Watermolenweg in Grobbendonk afgesloten voor het wassende water. Er zijn honderden zandzakjes gevuld voor deze regio. In de Blijdenbergstraat in Herentals spoelde een gebroken riool een deel van de baan weg.
In Kasterlee trad de Kleine Nete aan de lokalen van Kayakclub buiten haar oevers. In Geel zette de brandweer grote pompen in aan het Albertkanaal in Geel-Punt. In Zammel moesten huizen met zandzak-ken ingedamd worden tegen de overstromende Wimp. In de buurt van de Kleine Nete en de Zegge in Geel-Ten Aard moesten zandzakken gelegd worden rond woningen.
In Ramsel bedreigden Nete en Aa de omwonenden. Ook in Balen en Mol was er al heel wat wateroverlast. Zo is de Postelseweg afgesloten voor verkeer.
In het centrum van de Lierse deelgemeente Koningshooikt tenslotte was er zaterdag heel veel wateroverlast. Verschillende straten stonden er blank en kelders liepen onder. De Berlaarse Steenweg in Lier was uren voor alle verkeer afgesloten. (Bronnen: RTV, ThalsFM)

Extra bladwijzer >>> Overstromingsvoorspeller van de Vlaamse Milieumaatschappij.

Geen opmerkingen: