zaterdag 13 november 2010

Waterellende

De brandweer is in heel Vlaanderen druk in de weer met de voorspelde wateroverlast. De hevige regenval zorgt ook voor problemen in onze provinvie. In Antwerpen kregen de hulpdiensten kregen een veertigtal oproepen voor ondergelopen straten en huizen. Dichter bij huis werd in Heist-op-den-Berg het gemeentelijke rampenplan afgekondigd.

De technische dienst van Heist-op-den-Berg is ingeschakeld om de brandweer bij te staan bij technische interventies, controles op het terrein en het vullen van zandzakjes. De crisiscel is geactiveerd en volgt alles op.
Herenthout blijft voorlopig gespaard van waterellende. “De Wimp staat hoog en aan ’t Schipke staat er ook wel wat water. Maar voorlopig blijft het uitrukken uit”, aldus brandweerman Martin Lieckens, die met één oor aan de radiopost zit gekluisterd.
De aanhoudende en felle regen heeft ook het waterpeil van de Kleine Nete en Aa tot de rand aan de oevers laten stijgen. In Ramsel (Herselt) zijn er enkele woningen door het water bedreigd. De eerste weilanden staan al onder water. Ook in de buurt van de watermolen in Grobbendonk staan al weilanden blank. In Turnhout is een KMO-zone in de buurt van de Aa bedreigd. In Zandhoven pompt de brandweer van Lier al water weg. In Geel staat de Wimp in Geel-Zammel erg gezwollen. In Mol is de N136 (Postelsteenweg) tot morgenvroeg afgesloten voor alle verkeer. In Vorselaar is er wateroverlast op de N153 (Poederleeseweg). De rijbaan is er versperd en er is een lokale omleiding voorzien. In Lier tenslotte is de Berlaarse Steenweg voor alle verkeer afgesloten. Ook hier is een omleiding voorzien.
In Antwerpen kreeg de brandweer versterking van de Civiele Bescherming en de stadsdiensten om de wateroverlast onder controle te krijgen. Vooral het oosten, noorden en zuiden van de stad zijn getroffen, liet de lokale politie van Antwerpen vandaag weten.
De problemen begonnen vrijdagavond om 17 uur aan de Groenendaallaan. De rijbaan was daar volledig onder water gelopen. Om 23 uur liep ook de drukke Turnhoutsebaan volledig onder water. Twee rijstroken werden daar afgesloten. Vanaf 2 uur verergerde de situatie snel. Tussen 2 en 6 uur werden verschillende straten en tunnels afgesloten.
De hulpdiensten geven prioriteit aan wateroverlast in woningen. Ondergelopen straten en kruispunten komen op de tweede plaats. Om het grote aantal oproepen te kunnen verwerken, was er bijstand van de Civiele Bescherming. Om halfzes werden er aan de stadsdiensten extra pompen gevraagd omdat het op dat moment beschikbare materiaal ontoereikend was om alle wateroverlast op te lossen.
De politie roept bestuurders nadrukkelijk op om hun rijgedrag aan te passen. Chauffeurs moeten rekening houden met watergladheid en op verschillende plaatsen kunnen kruispunten en straten afgesloten zijn doordat ze blank staan.
Ook op de ring van Antwerpen was er in de vroege ochtend wateroverlast ter hoogte van Antwerpen-Zuid. In de richting van Gent is de rechterrijstrook daardoor versperd. Dat meldt de Wegpolitie Antwerpen. Op de A12 meldt de politie wateroverlast ter hoogte van de Bevrijdingstunnel. De tunnel is er afgesloten. (Bronnen: belga, ThalsFm, Kempen Actueel)

Geen opmerkingen: