donderdag 26 mei 2011

10 + 1 = 11

Op de algemene vergadering van de Cultuurraad lichtte Wim Beirinckx gisteren het feestprogramma van Peer Stoet toe. De secretaris van de Herenthoutse carnavalsvereniging deed dit met een knappe PowerPoint-presentatie, die op 14 mei jongstleden ook werd vertoond met de persvoorstelling van het ‘11x11’-project.

De viering van 121 jaar stoet moet plaatsgrijpen in 2013 en wordt al sinds 11 maart 2010 minutieus voorbereid. “Inmiddels heeft de werkgroep al een 11-tal vergaderingen achter de rug, goed voor zo’n 60 pagina’s verslaggeving”, weet Wim Beirinckx.
Hoogstwaarschijnlijk zal men het bij verdere communicatie op 11 vergaderingen houden, ook al volgen er nog elfendertig andere. 11 is in het carnaval immers een magisch getal. Eén plausibele uitleg hiervoor is dat er 10 geboden bestaan. “Tien plus één is elf”, rekende Beirinckx voor. “Over de schreef gaan, dus.”
Het hoofdbestuur wil met het 11x11-project een zo breed mogelijk maatschappelijk vlak dragen. “We doen dit door op cultureel vlak zowat alle kunststromingen bij de viering te betrekken: zowel de grafische en de beeldende kunsten, als poëzie, muziek en dans. En dit met behulp van Huirtuitse kunstenaars.” Maar er is ook een sociale component. Met één activiteit wil men namelijk een nog nader te bepalen goed doel een hart onder de riem steken.
In aanloop naar de speciale viering heeft Peer Stoet 11 initiatieven ontwikkeld. Enkele daarvan zijn ondertussen al gerealiseerd.
Zo is er in navolging van het hangpeerke (1992) en het pinpeerke (2002) een 11x11-hangertje uitgebracht. Ook een gelegenheidspostzegel, de zogenaamde stoetstamp, heeft inmiddels z’n weg naar het grote publiek gevonden. “Van de 22.500 exemplaren zijn er momenteel nog 4.000 over. De zegels worden nu even ingehouden, maar zijn straks opnieuw verkrijgbaar in ’t Krantje en aKtueel. En we zijn in onderhandeling om ze ook te verdelen via supermarkt OKay.”
Vorig weekend werden de laureaten van de poëziewedstrijd bekend gemaakt. Het idee voor die wedstrijd werd trouwens ingegeven door de rijke poëzietraditie van de Herenthoutse stoet in het algemeen en de tekst van het oudste gekende carnavalslied in het bijzonder: “Ik zing van vrede, vreugd en leven, dees blijden Carnaval / Geen dag kan meer plezieren geven, in Herenthout vooral.” Het lied werd geschreven tussen 1882 en 1893.
Daarmee zijn drie van de elf objectieven verwezenlijkt. Bedoeling is nu dat de winnende gedichten in de seizoenen 2011-2012 en 2012-2013 op spandoeken worden gedrukt, die komen te hangen aan de kerktoren en de parking van Supermarkt Poelmans. In het jubileumseizoen worden ze supplementair verspreid in de cafés op bierviltjes.
De acht resterende initiatieven zijn: vlaggenmasten met roterende galg, verse toeristische borden, een stoetstandbeeld, een stoetstrip, een stoetquiz (op 9 november 2012), een affichewedstrijd, het behalen van het label ‘werelderfgoed UNESCO’ en een groots feestweekend op 12 en 13 januari 2013.
Een paar van deze objectieven vragen extra uitleg. De onthulling van het stoetstandbeeld is gepland voor zaterdag 8 december 2012. Locatie van het standbeeld is links van de DEXIA-bank op de Markt. “Verder verklappen we er niks over”, zegt Beirinckx. “Alleen dit: het beeld wordt opgericht als huldebetoon voor de stoeter.”
Waarom die geheimzinnigheid? “Een onthulling van iets kan maar onthuld worden als dat vooraf geheim blijft”, dixit Beirinckx. Hij deed gelijk ook een oproep aan diegenen die wél iets meer weten om zich te houden aan hun beroepsgeheim.
De stoetstrip wordt getekend door Charel Cambré en kan gezien worden als de opvolger van de jubileumuitgaven in 1992 en 2002. Charel heeft de opdracht gekregen om de stoetgeschiedenis in 11 hoofdstukken te tekenen. De opbrengst van de strip is bestemd voor het eerder aangehaalde goede doel.
Het moeilijkste objectief in de lijst van Peer Stoet lijkt de erkenning door UNESCO als werelderfgoed. Alhoewel: Marc Jacobs, directeur van FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed, is gematigd optimistisch over de kansen tot erkenning. En ook Wim Beirinckx ziet het zitten. Hij snorde enkele criteria op waaraan onze carnavalsstoet zeker voldoet: gedragen door de gemeenschap, overgedragen van generatie op generatie, gevoel voor identiteit en authenticiteit, continuïteit, respect voor culturele diversiteit en menselijke activiteit en duurzame ontwikkeling.

Geen opmerkingen: