maandag 11 juli 2011

11 juliviering opnieuw in open lucht

Vandaag verzamelden politici uit het noorden en het zuiden van het land op het Brusselse stadhuis voor de plechtige viering van 11 juli. In onze gemeente werd zaterdagavond al gevierd én gespeecht in de tuin van dienstencentrum Huis Driane. Hiermee werd door de Cultuurraad opnieuw aangeknoopt met een oude traditie. Vorige eeuw was de tuin rond het toenmalige Huis Driane meermaals het decor voor de jaarlijkse 11 juliviering.

Afsluiter van het 11 julifeest in Brussel vandaag was de ‘Gulden Ontsporing’, een concert op de Grote Markt, met o.a. Frank Vander Linden, Philippe Catherine en Lady Linn. Eerder op de dag waren er ook concerten in de Steenstraat, naast de Ancienne Belgique.
Bij ons werd de 11 juliviering zaterdagavond opgeluisterd door De Drie Vrienden uit Nijlen. Eén van die drie vrienden is Pol Van Camp, voorzitter van de Nijlense Cultuurraad en lid van Heemkring De Poemp van het plaatselijke Davidsfonds.
Op het programma stonden volkse liedjes als ‘Mijne vlieger’, ‘De paraplu’ en het op ware feiten gebaseerde ‘De moord van Nijlen’. Met ‘De wereld is een aardig spel’ en ‘Weup-weup’ passeerden ook enkele aangebrande teksten de revue. Grappig was ook de demonstratie met de boemlala, een folkloristisch muziekinstrument dat bestaat uit een aantal theedoeken, een pollepel en een pannendeksel. Afsluiten deed het drietal met een heuse samenzang. Zowel ‘De lichtjes van de Schelde’ als ‘Op de purp’ren hei’ werden door de aanwezigen uit volle borst meegezongen.
Tussen de twee sets van De Drie Vrienden in, heette schepen van cultuur Stijn Raeymaekers (Eenheid) iedereen welkom op de vroege Herenthoutse 11 juliviering. En hij maakte meteen een sprong terug in de tijd.
Raeymaekers herinnerde zich de historische verkiezingen van vorig jaar. “Het was reeds op 13 juni 2010 goed geweten dat de regeringsvorming een bijzonder moeilijke oefening zou zijn, waarvoor inderdaad een prijs zal dienen te worden betaald. Maar in tijden waar de oplossing moeilijk ligt, moet er over gewaakt worden dat de inhoud van het probleem de kern blijft van het debat, en niet moet wijken voor plotse tafelspringers en zelfverklaarde profeten. Een Copernicaanse omwenteling valt nu eenmaal niet te rijmen met het in het middelpunt plaatsen van partijen of personen zelf”, waarschuwde hij.
Raeymaekers besloot zijn toespraak met de hoop “dat de Vlaamse verwachtingen naar genoegen mogen ingelost worden, en dat de Vlaamse wortels die ook deze feestdag dragen er zich in vertaald vinden. 11 juli blijft immers de hoogdag die de verbondenheid van de Vlamingen viert, door de rijke geschiedenis die zij delen ...”



Geen opmerkingen: