zondag 2 september 2012

Hautekiet & De Leeuw @ Torekensschool

Jan Hautekiet en Rick De Leeuw (*****) speelden gisteren met hart en ziel voor een uitverkocht Torekensschool. Het was voor de twee boezemvrienden een verademing om voor het selecte publiek van MiNC te mogen optreden ...

Het was volgens De Leeuw nochtans een grote omschakeling. Maar een zeer aangename! Op vrijdag hadden ze immers nog samen met o.a. Stijn Meuris in het Rivierenhof in Deurne opgetreden. Maar ondanks de honderden krijsende vrouwen die in het Antwerpse aan hun voeten lagen, hadden ze dit niet willen missen.
Toch vertoonde Rick De Leeuw nog afkickverschijnselen. Het ‘rock-yeah-te-gek’-ding speelde hem nog parten waardoor hij regelmatig spontaan begon te shaken. ‘Het Leven Is Nog Nooit Zo Mooi Geweest’ was dan ook pure soul, met een Hautekiet die Ray Charles naar de kroon stak. Heerlijke tekst ook: “Ik draai muziek tot in de nacht / De versterker voluit open / Ga de stad in als ik wil / Om meer whisky te gaan kopen.”
Katers, de voorafgaande vrolijke overmoed, liefdesverdriet en vriendschap vormden de rode draad in een set die was opgebouwd rond het album ‘Waar’ uit 2008. Maar De Leeuw bracht net zo goed klassiekers uit zijn Tröckener Kecks-verleden. Uitschieter was zonder meer ‘Ik Denk Nooit Meer Aan Jou’, waarbij Jan Hautekiet al zijn demonen op zijn piano los liet. Maar ook ‘Vrienden Komt in de Ronde’, een meeslepende ode aan de vriendschap, en ‘Karolien Zegt’ deden het publiek in de voormalige kerk verstommen.
Tussendoor vertelde De Leeuw verhaaltjes. Onnodig te zeggen dat zowat iedereen aan de lippen van de charmante zanger hing, vooral de aanwezige dames. Rick vertelde over zijn eigen Ronde Van Vlaanderen die hij in 2011 reed en over de lelijke eend Susan Boyle, die in New York de beste studio had gehuurd en de beste muzikanten had gerekruteerd om haar meisjesdroom te verwezenlijken: een cover van Lou Reed opnemen. Maar ... het management gaf geen toestemming. Hij en Hautekiet kregen die wel. Waarna een bloedstollende versie van ‘Karolien Zegt’ volgde. Andere verrassende covers waren ‘Het Komt Voor in de Beste Families’ van Noordkaap en het eerder vermeldde ‘Vrienden Komt in de Ronde’, een bewerking van Nick Caves ‘Children’.
Na het concert liet het tweetal zich maar al te graag fotograferen. De Hollandse Leeuw beloofde ons dat hij zeker gaat terugkomen. Wij houden hem eraan!

Setlist >>> 1. Dieper // 2. Altijd voor het Eerst // 3. Kijk Niet Om // 4. Ik Denk Nooit Meer Aan Jou // 5. De Jaren van Verschil // 6. Vrienden Komt in de Ronde // 7. Kampioenen // 8. Het Komt Voor in de Beste Families // 9. Wat Telt Is de Liefde // 10. Kom Bij Mij /// 11. Vrijheid // 12. Waar Gaan We Heen // 13. Veel te Veel Water // 14. Het Leven Is Nog Nooit Zo Mooi Geweest // 15. Mijn Liefste // 16. In Tranen // 17. Mijn Vriend // 18. Karolien Zegt // 19. Een Dag Zo Mooi /// 20. Nu Of Nooit

Gehoord & gezien >>> Hautekiet & De Leeuw, in de Sint-Gummaruskerk in Herenthout, op zaterdag 1 september 2012

Geen opmerkingen: