woensdag 5 september 2012

Neuzen in Herenthout

Gisteren werd in het vergaderzaaltje van De Kluis ‘Neuzen in Herenthout’ voorgesteld. Het gratis boekje op postkaartformaat is een initiatief van Curieus Herenthout, de cultuurcel van de plaatselijke sp.a zeg maar, en verzamelt enkele interessante wetenswaardigheden over onze gemeente.

Bezielers van het project zijn Danny Cannaerts en Peter Liekens. Samen zijn ze ruim een half jaar intensief bezig geweest met de samenstelling van het boekje. En ze zijn best trost op het eindresultaat.
Het idee voor ‘Neuzen in Herenthout’ kreeg vorig jaar vorm, toen ze ‘Neuzen in Herentals’ onder ogen kregen. “Wij informeerden bij de provinciale Curieus-cel en kregen logistieke steun voor lay-out, fotografie en druk. Voor de teksten dienden we uiteraard zelf te zorgen”, legt Cannaerts uit.
Het tweetal ging op zoek naar bijzondere plekjes, aparte verhalen en originele tips. De uitdaging was om op een 50-tal pagina’s een tijdloos beeld te schetsen van verleden en heden van onze gemeente. “Niet zo’n moeilijke opdracht, maar tegelijk ook niet zo eenvoudig. Er moesten keuzes gemaakt worden qua onderwerpen, nagedacht worden over wat zo typerend was voor Herenthout in vergelijking met andere Kempense gemeenten.”
Uiteindelijk kwam men uit bij dertig onderwerpen. Iets té veel. Er moest dus geschrapt worden. En dat was niet altijd even makkelijk. “Wij zijn er ons van bewust dat hierdoor interessante wetenswaardigheden niet vermeld zijn”, erkent Cannaerts. “Maar we pretenderen dan ook niet alles te weten of volledig te zijn. We pretenderen wél verrassende invalshoeken te hebben gevonden.”
Voor de teksten kreeg Curieus Herenthout de medewerking van heel wat Huirtuiteneiren. “Waarvoor onze dank! Sommige van de toegeleverde teksten werden om druktechnische redenen stilistisch wat gewijzigd, ingekort ook. Bovendien moesten foto’s de inhoud min of meer kunnen ondersteunen.”
Cannaerts en Liekens hopen dat ‘Neuzen in Herenthout’ aanslaat. “Wij hopen dat ‘Neuzen in Herenthout’ voor iedere Herenthoutenaar én bezoeker een meerwaarde kan betekenen”, klinkt het in koor. Aan hun ambitie zal het niet liggen. Het boekje werd immers op 5.000 exemplaren gedrukt. Het zal verkrijgbaar zijn in de bib en op het Loket Vrije Tijd.
Grappig detail: Jan Van Dyck (sp.a) is van plan om vóór de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober, bij zoveel mogelijk Herenthoutenaren aan te bellen en hen het boekje persoonlijk te overhandigen. Wij wensen Jan veel geluk: onze gemeente telt immers zo’n 3.800 voordeuren ...

‘Neuzen in Herenthout’ telt 52 pagina's en is gratis verkrijgbaar in de Openbare Bibliotheek (Zwanenberg) en op het Loket Vrij Tijd (Voncstraat).

Geen opmerkingen: