zaterdag 22 december 2012

Negen en zes jaar cel voor overvallers juwelier

De twee gangsters die in februari vorig jaar een brutale overval pleegden op het gezin van juwelier Wim Ardies in de Gelderstraat zijn door de correctionele rechtbank in Turnhout veroordeeld tot zes jaar cel. Een van hen kreeg drie jaar bijkomende straf voor een gelijkaardige overval in Duffel. De voertuigen die het tweetal heeft gebruikt, zijn verbeurdverklaard.

De feiten speelden zich af op 23 februari 2011. Een man belde rond 18.30 uur aan, drong binnen en overmeesterde de juweliersvrouw. Er volgde nog een tweede gangster, mét carnavalsmasker. Het slachtoffer werd gekneveld en vastgebonden op een stoel. Haar zoontje van 13 zag het allemaal gebeuren. De jongen kreeg zelfs een pistool tegen het hoofd en werd opgesloten in het toilet.
De rovers gingen ervandoor met de inhoud van de kluis, zo’n 500.000 euro aan goud en juwelen. Die werden voor amper 40.000 euro verpatst in winkeltjes in de Antwerpse stationsbuurt.
Na een opsporingsbericht kon de politie een half jaar later Christof Corluy (32) uit Mortsel inrekenen. Tweede verdachte Jan De Ridder (53) uit Herentals, die tijdens de overval het carnavalsmasker droeg, werd enkele weken later opgepakt. Corluy bekende uiteindelijk, De Ridder niet.
Beiden boeven hebben een lang strafregister. Vooral het strafverleden van Corluy is er een om u tegen te zeggen. Zo heeft hij in december 2008 in een tandartsenpraktijk in Duffel nog 1.870 euro buitgemaakt. De tandarts zelf was op dat moment niet aanwezig, alleen zijn drie minderjarige dochters van 9, 12 en 15 jaar. Bij beide overvallen was hij bovendien slechts enkele weken eerder vrijgelaten uit de gevangenis.
Zowel Corluy als De Ridder zijn nu veroordeeld tot zes jaar celstraf. Voor Corluy komt daar nog eens drie jaar bijkomende straf bij voor de overval op de drie meisjes. De man baat een goed draaiende fitnesszaak en zonnebankcenter uit in het centrum van Herentals, maar met het geld dat hij daarmee verdiende kwam hij blijkbaar niet toe.
Juwelier Wim Ardies is tevreden met het vonnis. “Maar voor mijn vrouw en zoon blijft het moeilijk”, weet hij in Het Nieuwsblad. “Ze zet de activiteiten op een laag pitje verder en de zaak is nu beter beveiligd, want dat was de enige manier om haar daar weer binnen te krijgen. Mijn zoon stelt het uiterlijk goed, maar onderhuids leeft het nog. Hoe dan ook is het goed dat we niet tot na de feestdagen hebben moeten wachten op een uitspraak.” (Bronnen: Gazet Van Antwerpen & Het Nieuwsblad)

Geen opmerkingen: