maandag 21 januari 2013

Chionofobie

De sneeuwval van de voorbij nachten zorgde voor een moeilijke maar geen uitzonderlijke ochtendspits. Het treinverkeer kende dan weer wel extra problemen. Zo deed de piekuurtrein richting Brussel-Zuid station Bouwel aan met bijna een half uur vertraging. Richting Herentals bedroeg de vertraging vijftien tot twintig minuten.

Ach, het winterlandschap is best mooi. Niet voor iemand die aan chionofobie lijdt echter. Chionofobie is een moeilijk woord voor angst voor sneeuw. Nog meer wist-je-datjes over sneeuw konden we vorige week lezen in Metro.
Sneeuwvlokken kunnen bijvoorbeeld een topsnelheid halen van 1,7 meter per seconde. En de grootste sneeuwvlok ooit gemeten was 22 op 38 centimeter! Volgens mij was dat gewoon een grote verdwaalde sneeuwbal.
Wist je dat 12 procent van het aardoppervlak bedekt is met blijvende sneeuw (en ijs)?! En dat sneeuw wit ziet doordat het licht niet rechtlijnig door de (doorzichtige) sneeuwkristallen wordt gestuurd, maar kriskras in alle richtingen? Sneeuw laat het licht niet door maar stuurt het terug — een beetje zoals Maggie De Block met asielzoekers doet. En daarom dus de witte kleur.
Wat sneeuw betreft, hebben we het ergste trouwens gehad. In Vlaanderen blijft het volgens het KMI vandaag en morgen meestal droog. Enkel ten zuiden van Samber en Maas kan een zwakke sneeuwzone zorgen voor 1 of 2 cm verse sneeuw. Woensdag is het in het binnenland meestal grijs en nevelig. Aan de kust kunnen 's namiddags enkele opklaringen verschijnen. Op wat motsneeuw in het zuidoosten na blijft het op de meeste plaatsen droog. Ook van donderdag tot zaterdag blijft het droog. Het blijft wel overal vriezen, met koude nachten — minima in het centrum rond -8 graden donderdagochtend, -12 graden vrijdag en zaterdag — en maxima tussen -7 en -2 graden.

Geen opmerkingen: