zondag 27 januari 2013

Duurder

Vanaf 1 februari wordt het leven weer wat duurder. Zo zal u onder meer wat dieper in de portemonnee moeten tasten voor een treinkaartje en een pintje bier. Een overzicht.

Openbaar vervoer
De NMBS verhoogt de prijzen van de abonnementen, de standaardbiljetten en de seniorenbiljetten als gevolg van de jaarlijkse tariefaanpassing. Er wordt een gemiddelde prijsstijging doorgevoerd van 1,80 procent.
De abonnementen worden maximaal 1,32 procent duurder; het standaardbiljet gemiddeld 3,08 procent. “De prijs van lange afstanden stijgt verhoudingsgewijs minder dan die van de korte afstanden”, klinkt het. Zo wordt de minimumprijs (traject 3 km) 1,90 euro in plaats van 1,70 euro en de maximumprijs (traject 150 km) 20,70 euro in plaats van 20,10 euro. Het seniorenbiljet, voor een heen- en terugreis, zal 3 euro per rit kosten in tweede klasse, in plaats van 2,65 euro. De Go Pass 1 wordt dan weer goedkoper en de prijzen van de Rail Pass, de Go Pass 10 en de Key Card blijven ongewijzigd.
Ook de Waalse vervoersmaatschappij TEC past de tarieven aan. Een biljet voor lange afstanden (meer dan twee zones) wordt goedkoper en bedraagt voortaan 2,9 euro. Een biljet voor korte afstanden (1 en 2 zones) kost voortaan 1,9 euro.
De Brusselse openbaarvervoersmaatschappij MIVB verhoogt haar tarieven met drie procent. De prijs van schoolabonnementen gaat wel naar omlaag. Daar staat tegenover dat senioren vanaf 1 mei niet langer gratis zullen kunnen rijden. Zij zullen vanaf dan 60 euro per jaar moeten betalen. Volgens de Brusselse regering is dat een solidariteitsbijdrage, om de vermindering van de tarieven voor de kinderen te kunnen betalen.

Bier
Twee grote Belgische bierbrouwers, AB Inbev en Alken-Maes, verhogen beide de bierprijs. Horeca-uitbaters en andere klanten van AB Inbev betalen vanaf 1 februari gemiddeld 2 cent meer per glas. Voor klanten van Alken Maes gaat de prijs per consumptie met 1,7 cent omhoog.
Voor de Leuvense brouwer is de stijging nodig om “de aanhoudende stijging van grondstof-, verpakkings- en energieprijzen, en loonkost te compenseren”. De prijsverhoging geldt voor de bieren van InBev Belgium - met als voornaamste merken Jupiler, Stella Artois, Hoegaarden, Leffe en Belle-Vue - en in België, verduidelijkte een woordvoerster.
Ook de Limburgse brouwer Alken-Maes verwijst naar de hogere prijzen en kosten waarmee het al ‘geruime tijd’ geconfronteerd wordt. Het bedrijf denkt daarbij aan basisgrondstoffen zoals graan, maar ook verpakkingsmaterialen, de energieprijzen en ook de inflatie die de loonkost doet stijgen. Onder meer Cristal, Maes, Grimbergen en Affligem worden door Alken-Maes gebrouwen.
Het is aan de horeca-uitbaters en winkels zelf om uit te maken of ze de prijsstijging doorrekenen aan de klanten. Horeca Vlaanderen heeft reeds aangekondigd dat de stijging doorgerekend zal worden aan de klanten.

Telefoon en internet
Ook telecombedrijven Belgacom en Telenet passen hun tarieven aan. Bij Belgacom stijgt het maandabonnement voor vaste telefonie (Classic line) van 19,65 euro naar 19,99 euro. De afzonderlijke internetformules stijgen eveneens. Bij Belgacom TV wordt de huur van de decoder met een euro per maand verhoogd.
Bij Telenet wordt een aantal vaste diensten, zoals breedbandinternet, vaste telefonie en bundels, vanaf 3 februari bijna 3 procent duurder. Ook de huur van de HD-digicorder wordt maandelijks 20 eurocent duurder. Kabelabonnementen en mobiele telefonie blijven buiten schot.

Huisarts
De honoraria voor raadplegingen en huisbezoeken gaan met 2 procent omhoog. Dat geldt twee jaar, tot eind 2014. (Bron: belga)

Geen opmerkingen: