vrijdag 11 januari 2013

Overlijden Keizer Jozef I overschaduwt feestweekend 121 jaar stoet

Aan de vooravond van de viering van 121 jaar carnaval in Herenthout is Keizer Jozef I plots overleden tijdens een bijeenkomst. Jos ‘Pandul’ Wouters was prins carnaval in 1959. Mogelijk zijn hartproblemen hem fataal geworden.

Ondanks het feit dat hij de tachtig ondertussen was gepasseerd, was Jos nog altijd in de ban van het carnaval. “Volgende maand zou hij opnieuw op de stoetwagen met keizers hebben gestaan”, weet Wim Beirinckx, secretaris van Peer Stoet, in Het Nieuwsblad. “Woensdag was Jos in het Molenhuis om hierover een vergadering bij te wonen. Zonder waarschuwing is hij in elkaar gezakt. De hulpdiensten zijn nog ter plaatse gekomen maar ze konden niets meer doen.”
Het overlijden van de keizer werpt een schaduw op het feestweekend rond 121 jaar carnaval, dat dit weekend op het programma staat. De Gilde van Peer Stoet mag zaterdag bijna 700 carnavalisten begroeten op de ‘Dag voor de Stoeter’. Peer Stoet trakteert op een walking diner en dansavond. Er is het speciale optreden van de carnavalsband Kop Met Hessensijs. Op zondagnamiddag is er een academische zitting, gevolgd door de opening van een overzichtstentoonstelling in de Sint-Gummaruskerk. Die tentoonstelling zal openblijven tot en met de tweede stoetzondag op 17 februari.
De Herenthoutse carnavalsvereniging zoekt nu naar een geschikt moment om tussen alle officiële geplogenheden een in memoriam voor Jozef I te kunnen inbouwen. “Afgelasten of uitstellen gaan we niet doen”, zegt Wim Beirinckx. “We hebben Jos allemaal gekend en we weten allemaal dat hij dat absoluut niet zou gewild hebben.”
Wij eren Keizer Jozef I met een stukje uit ‘40 jaar Dagklapper’. In de tweede helft van de jaren 90 presenteerden Wim Heylen en Eddy Verschueren op Radio RL een gelijknamig programma. Plezante stoetersstoten uit vervlogen tijden werden op z’n Guy Depré’s afgewisseld met dito plaatjes.


Jos Wouters - beter bekend als Pandul - heeft in 1973 last met zijn... valse tanden. Tijdens de receptie, die Prins Staf I aanbiedt aan familie, vrienden en ander carnavalsvolk, hapt hij zo gretig toe, dat zijn kunstgalerij uitvalt. Recht op de schotel waar nog een laatste toastje wacht op een fijnproever. En in februari lezen we dat hij aan het dansen is met Irene van de Coopmans. Nu is de Jos het zodanig aan ’t uitleggen, dat zijn kunstivoor weer weg wipt. “Gelukkig dat men tijdens de winter geen kleren met een diepe decolté aan heeft”, schrijft den Dagklapper, “want nu botsen de Jos z’n tanden van het schap tegen de grond.” Het plaatje dat wij erbij draaiden was ‘Your Gold Teeth’ van Steely Dan.

Geen opmerkingen: