woensdag 13 maart 2013

Kandidate voor Cultuurprijs 2012 overleden

Net als de jubileumeditie van onze carnavalsstoet, lijkt ook de uitreiking van de cultuurprijs dit jaar vervloekt ... Nadat eerder jeugdschrijver Luc Van Tolhuyzen te kennen had gegeven zijn nominatie naast zich neer te leggen en een andere kandidaat in een verkeersongeval zijn vrouw heeft verloren, bereikte ons gisteren het bericht dat genomineerde Paul Willems op 86-jarige leeftijd overleden is.

“Het overlijden van deze onwaarschijnlijk bezige bij, die decennia bij verschillende verenigingen nauw betrokken is geweest, is een groot verlies voor Herenthout”, zegt cultuurbeleidscoördinator Stijn Schroven in een eerste reactie. Paula wordt zaterdag 23 maart begraven.
De voormalige lerares aan de Herenthoutse huishoudschool werd voorgedragen door Heemkring Sandeleyn. Voorzitter Norbert Horemans kende Paula als een markante, veelzijdige en bijzonder bedreven én gedreven persoonlijkheid. “Met Paula Willems draagt onze kring een kandidate voor, die zonder blozen in de galerij der gelauwerden zou moeten thuishoren”, zette hij eind vorig jaar haar nominatie kracht bij.
“Dat ze bij u bekend is, daaraan twijfelt niemand”, ging de voorzitter gedreven verder. “Ze is immers in zo vele verenigingen een energieke medewerkster met ook nu nog daadwerkelijke inzet en een lange staat van verdienste. In het St.-Pieter-en-Pauwelkoor, in de seniorenacademie van Okra, in onze heemkring, in de oud-leerlingenbond van Berlaar en waarschijnlijk in nog meerdere andere verenigingen kan op haar gerekend worden.”
Al van in haar jeugd verdiende Paula haar gulden sporen in het culturele leven van Herenthout. “Als toneelspeelster bij de BJB, als vast lid van het St.-Lutgardiskoor, als archivaris van het Davidsfonds ... En zeker als geëerde lerares aan onze huishoudschool. Zonder haar over haar bezigheden iets te vragen, heb ik toch al het een en ander kunnen opsommen. Dat ze ook het kantklossen beheerst en er les over geeft was ik haast vergeten”, besloot Norbert Horemans zijn betoog.
De organisatie van het uitreikingsgala van de Jeugdduim en de Cultuurprijs zal nu zaterdag een stiltemoment inlassen als eerbetoon. De nabestaanden worden ook uitgenodigd, zodat zij bij een eventuele postume toekenning de prijs in ontvangst kunnen nemen. Andere genomineerden voor de prijs zijn Louis Lens, showgroep Imitato, de Huirtuitse stoeter en Clamotte Rock. Het muziekfestival, dat naar verluidt een nieuwe locatie heeft gevonden, is trouwens ook genomineerd voor de Jeugdduim 2013, samen met Jeugdhuis ’t Verschil, de opleiding lichte muziek & jazz van de Herenthoutse Muziekacademie, Poco Crescendo en de schilmoemoe’s.


Paula Willems demonstreert het kantklossen tijdens de WAK 2009.

Geen opmerkingen: