dinsdag 2 april 2013

Wereldreis

Afgelopen vrijdag brachten Peter Hens, Wannes Ooms en Stef Theunis verslag uit van hun wereldreis. Middels verhaaltjes, quizvragen foto’s en filmpjes werden we Chiro-gewijs meegezogen in het fantastische avontuur van de drie helden.

De wereldreis werd afgetrapt op 25 oktober 2010. Eerste stop was Abu Dhabi (Dubai). Vandaar ging het naar Australië, dat ondertussen geen geheimen meer kent voor backpackers Peter, Wannes en Stef. En dat was vrijdag ook te merken: het grootste deel van de avond werd er verteld over de belevenissen van het drietal in o.a. Brisbane, Alice Springs, Sydney, Adelaide en Renmark. Ze zijn er dan ook vijftien maanden blijven plakken.
Om zich in hun levensonderhoud te voorzien, moest er gewerkt worden. Vaak gebeurde dat als WWOOF-er (werken in ruil voor kost en inwoon) of tegen een hongerloon. Onderweg kwamen ze vaak lotgenoten tegen. “Je zit dan wel samen in de shit, maar het schept wel een band”, zei Peter Hens. Wannes Ooms kon een en ander alleen maar bevestigen. “Eigenlijk ben ik op wereldreis vertrokken omdat ik nog geen goesting had om te gaan werken. Uiteindelijk waren het wel de mooiste momenten”, wist hij. Het drietal heeft trouwens van alles gedaan: beton gegoten op bouwwerven, gesleuteld aan motoren op een autokerkhof, reddertje gespeeld in een zwembad, onkruid gewied, stieren bij elkaar gedreven in een cattle farm en fruit geplukt. Heel veel fruit geplukt: watermeloenen, appels, peren, appelsienen ...
Stoere verhalen waren legio. Zo hebben Peter en Wannes een paar uur achter de tralies gezeten in Sydney, na een uit de hand gelopen verjaardagsfeestje in ‘24’-stijl. Het kwam er op neer dat de jarige — een Hollander die Kwik, Kwek en Kwak onderweg waren tegengekomen — een zelfgemaakte bom onschadelijk moest maken. De locatie moest hij zien te vinden door raadsels op te lossen. Ondertussen zaten ‘terroristen’ Hens en Ooms verstopt in het Centraal Station van Sydney. Zij hadden brieven rondgehangen in het station en de bom, een zelf in elkaar geknutseld apparaat met daarin een aantal deciliter alcohol, verstopt. Het probleem was echter dat een flik de bombrief had gevonden vóór het verjaardagsvarken dat deed. Gevolg: er werd een bomb squad ingeschakeld en de twee terroristen belandden in een combi en werden afgevoerd naar het politiekantoor. Na een paar uurtjes bajes, inclusief camera ondervraging en 400 dollar boete, kon het tweetal de plaatselijke politie overtuigen om hen te laten gaan.
In Renmark sloten ze aan bij de plaatselijke voetbalclub Renmark Olympic Soccer Club: Stef als rots in de branding in de verdediging, Peter als zwoegende mid-mid en aangever en Wannes als goaltjesdief. Onze jongens haalden zelfs de plaatselijke pers (The Murray Pioneer) en voerden er een typisch Vlaams gebruik in: het blijven plakken in de kantine na de training en de match.
Rode draad tijdens de avond waren foto’s van feestjes, meisjes en ... blote poepen. Elke gelegenheid werd door de jongens aangegrepen om een foto van zichzelf te laten trekken in hun bloot gat. Op de grasmaaier, met kettingzaag, (houten) paal of fruit. Je kon het zo gek niet bedenken. De attributen werden wel steeds op strategische plaatsen geshowd. Ook de moeite: foto’s van idyllische zonsondergangen en de uitgestrekte outback. Niet alleen de natuur maakte indruk — Ayers Rock, Great Barrier Reef, Fraser Island (“Daar kunde drinken en zwemmen tegelijk”, aldus een enthousiaste Wannes), zwemmen met dolfijnen, de platybus (vogelbekdier) en de komododraak (reuzenvaraan) — ook de tempels van Angkor Wat. Te veel om op te noemen.
Ondertussen waren Peter, Wannes en Stef twee andere Kempense wereldreizigers tegengekomen: Yves De Bruyne en Daan Van Baelen uit Grobbendonk. De twee van over het water legden hun avonturen vast in zestig uur film. Uit al dat beeldmateriaal vloeit binnenkort de tiendelige reeks ‘Bye Bye Mama’. Vanaf oktober naar verluidt op één.
Uiteindelijk hebben we hier niet genoeg plaats om het hele reisverhaal uit de doeken te doen. Dat hadden Peter, Wannes en Stef vrijdag ook niet. Van Australië ging het in sneltempo naar het Nieuw-Zeeland van special guest Peter Beach, Indonesië, Maleisië, Thailand, Laos, Cambodja, China, Rusland, ...
Eén verhaaltje willen we jullie toch niet onthouden. In Cambodja hadden Peter en Stef opgevangen dat je in Phnom Penh tegen de nodige dollars kon schieten met echt oorlogsmateriaal. Met een minibus werden ze naar een voormalige legerbasis in de bergen gebracht, waar twee militairen hen opwachtten. De minibus werd volgestouwd met munitie, bazooka’s, AK-47’s en meer van dat. En ja: voor 150 dollar schoot mister Theunis met een bazooka! Spectaculair maar toch ook iets om even bij stil te staan. “De mensen daar lachen altijd”, merkte Peter Hens op. “Niet dat ze super-gelukkig zijn of zo. Ze zijn gewoon blij dat ze er nog zijn, dat ze de gruwel van Pol Pot en de Rode Kmer hebben overleefd. Misschien moeten wij dat ook meer doen: gelukkig zijn met wat we hebben ...”
Tussendoor werden enkele collector items die de reis hadden meegemaakt per opbod verkocht. Ook een dagje met de drie wereldreizigers ging onder de hamer. De opbrengst gaat naar Clamotte Rock.

Het volledige reisverhaal van de drie helden lees je hier ...

Geen opmerkingen: