vrijdag 3 mei 2013

Charel Cambré tekent Sus en Wis 2.0

Charel Cambré vormt samen met Marc Legendre, de eerste stripauteur die ooit genomineerd werd voor de Libris Literatuurprijs, dan tóch de tandem achter de stripreeks ‘Amoras 2047’. Stripjournalist Jan Bex van Gazet van Antwerpen sloeg half april de nagel op de kop toen hij gokte op Cambré als tekenaar en Legendre als scenarist. “Ik ben het heel zeker niet, maar voor de rest ga ik geen commentaar geven”, zei Charel toen nog in de Gazet.

De voorbije weken dook op het internet en verschillende sociale netwerksites geregeld een affiche op met als opschrift ‘Wiske vermist’. Eind april kregen heel wat journalisten zelfs haar doodsbrief in de bus. Het overlijdensbericht bleek uiteindelijk een uitnodiging voor de persvoorstelling van een nieuwe zesdelige saga rond Suske en Wiske en hun al even beroemde vrienden. Een en ander speelt zich af in 2047, 100 jaar na de eerste ontmoeting tussen Suske en Wiske in ‘Het eiland Amoras’. Bovendien verschijnt de spin-off in 2013, exact honderd jaar na de geboorte van Willy Vandersteen, de geestelijke vader van Sus en Wis.
Het idee voor de nieuwe reeks komt van Johan De Smedt, hoofdredacteur strips bij Standaard Uitgeverij. “Waarom gebeurt er nooit eens iets tragisch in een strip?”, vroeg hij zich af. En meer had ‘onze’ Charel niet nodig. Eigenlijk had hij een aantal jaren geleden, toen er veel van die Robbedoes-toestanden op de markt kwamen met andere tekenaars, hetzelfde idee. “Waarom kunnen we dat niet met onze Vlaamse klassiekers? En dan kom je al gauw terecht bij Suske en Wiske”, aldus Charel.
De geestelijke vader van Dweezil, Brains en Lisa stuurde De Smedt een tekening van Sus en Wis 2.0 en die zag er meteen een saga van zes albums in. Cambré ging akkoord, maar alleen als Marc Legendre zou aangezocht worden als scenarist. “Omdat ik hem goed ken en omdat hij als Antwerpenaar en als fan van Suske en Wiske de leefwereld van Willy Vandersteen goed kent”, aldus Charel. “Ik wist wel waar ik naartoe wou,” zei Charel op het persmoment, “maar het heeft toch nog een tijdje geduurd voor ik de juiste tekenstijl te pakken had.”
Het verhaal gaat als volgt ... Door een ongelukkig optreden van Lambik worden Suske en Wiske naar het eiland Amoras in het jaar 2047 geflitst, maar ze raken van elkaar gescheiden. Ook Krimson is op Amoras. Hij is uit op de diamanten die het eiland rijk is. In zijn zoektocht naar Wiske krijgt Suske de hulp van een nieuw personage, Jerusalem. Een teken van hoop. Of niet? In een wereld waar Jerom en Lambik van elkaar vervreemd zijn en Barabas blijkbaar samenwerkt met Krimson bestaan geen zekerheden meer. Het noodlot slaat uiteindelijk keihard toe want net voor het kersverse koppeltje Wiske vindt, crasht de truck waarin zij ontvoerd is. Wiske verongelukt. Einde deel één ...
Toen het nieuws uitlekte dat Wiske zou sterven, was niet iedereen daar tevreden mee. Het woord godslastering werd links en rechts al in de mond en de pen genomen. Maar zo’n vaart zal het hoogstwaarschijnlijk niet lopen. Batman is al meer dan eens gestorven en verrezen. Om nog maar te zwijgen over de truc van de makers van ‘Dallas’, die Bobby Ewing een jaar na zijn dood doodleuk uit de douche laten stappen, levend en wel. Feit is dat de strategie van Standaard Uitgeverij heeft gewerkt. Een ouderwetse reclamecampagne met behulp van de nieuwe media. Vergelijk het gerust met de hype en de al even ingenieuze campagne rond de nieuwe Daft Punk!
Volgende week woensdag (op 8 mei) verschijnt deel 1 van de ‘Suske en Wiske Saga’. Ondertussen is Charel al druk bezig aan het tweede album, dat in het najaar verschijnt en waarin Sidonia haar opwachting maakt. Delen drie en vier van ‘Amoras 2047’ verschijnen in 2014, in 2015 moet de hele cyclus afgerond zijn. Liefhebbers van de oude Sus en Wis mogen trouwens op hun beide oren slapen: het is geenszins de bedoeling dat de zogenaamde rode reeks stopt.

Geen opmerkingen: