dinsdag 7 mei 2013

De Hel van Huirtuit

Afgelopen zaterdag speelde FC Diamantschijf zijn laatste wedstrijd in de Langstraat. En hoe! FC De Weerdt werd ingemaakt met 9-0.

Het verhaal is ondertussen bekend. De Schijf moet verhuizen voor ... de vogeltjes. Eigenaar Willy Schroyens verkocht het terrein in de Langstraat aan het VOC. Den brouwer is hiermee niet aan zijn proefstuk toe. Vorig jaar zorgde hij er ook voor dat Tonetta ophield te bestaan.
“Over mijn dood lijk!”, zwoer Johan Snijers (43) toen hij eind 2011 het slechte nieuws kreeg. De voorzitter diepte uit zijn bankkluis een document op, waaruit bleek dat zijn ploeg het terrein nog tot 1 juli 2013 kon huren. En belangrijker nog: het 50-jarige bestaan kon hierdoor toch gewoon in de Langstraat gevierd worden.
Het was inderdaad grootvader Mon Snijers, in het dorp gekend als Mon van Snerreke, die de club in 1963 stichtte. Een en ander ligt dus gevoelig voel Johan. “Ik ben op De Schijf geboren. Al mijn familie woont hier. Voor mij en onze leden ligt de ziel van De Schijf hier in de Langstraat.”
Hetzelfde verhaal krijgen we van Roos Smets (92). De grootmoeder van Johan herinnert zich alles nog alsof het gisteren was. “Ze begonnen vijftig jaar geleden hier in mijne hof, waar de slijperij stond”, mijmert Roos van Snerreke. “Ik had met mijn man Mon zeven kinderen: zes jongens en een meisje. De jongens werkten allemaal in de slijperij, in mijn achtertuin aan de Liefkenshoek. Een ploeg was rap gevormd: mijn zonen leverden de helft van de spelers!”
De toenmalige schijvenhuurder van het fabriekje — Ernest Peeters of de rossen Bemmekes zoals de diamantslijpers hem kenden — bedacht destijds de naam van FC Diamantschijf. “Noem ons ploegske maar De Schijf”, zei hij. Het terrein was in 1963 eigendom van boer Aloïs ‘Wies’ Smets, de broer van Roos. “In die tijd waren de kleedkamers een platen kot. De spelers wasten zich na de match in een plastic kom.”
De Schijf telde ooit vier ploegen. Nu zijn het er nog twee, een A- en een B-ploeg, met in totaal 107 leden. De strafste speler is zonder twijfel nonkel Staf (68), die al even lang meedoet als de ploeg bestaat, nu als stopper.
Ondertussen heeft De Schijf een nieuw voetbalterrein met kantine gevonden, 3 km verder, aan de Wiekevorstse Steenweg. “Vanaf volgend seizoen spelen we verder op het terrein van Cravan”, zegt secretaris Davy Snijers (34). “Deze week nog worden de contracten getekend en beginnen we met het inzaaien van het veld. Er moet in september immers al worden gesjot. Veel tijd hebben we niet meer.”
Maar eerst moest er nog gesjot worden in de Langstraat. Tegenstander zaterdag was FC De Weerdt uit het naburige Balder. Het duurde een kleine 20 minuten vooraleer De Schijf op toerental draaide. Maar daarna was er geen houden meer aan. Yves Grijp (20’) opende de score na een aanval uit het boekje. Van Schil (40’) verdubbelde de voorsprong met de kop. Topschutter Grijp (42’) zorgde nog voor de pauze voor een geruststellende 3-0. Op slag van rust hield doelman Jonas Boeckx met een knappe redding de nul op het bord. Na de koffie — of waren het toen al pintjes en cocktails? — ging De Schijf op zijn elan door. Opnieuw Grijp ‘52’), Nick Vervoort (54’), Pieter Van Looy (59’), Jelle Pluys (69’) en Nic Verwerft (75’) zorgden in galastijl voor een droge 8-0 op het scorebord. Helemaal op het einde van de tweede helft was het weer doelman Boeckx die van zich liet spreken. Na een penaltyfout trapte hij de 9-0 eindscore op het bord.
Na het laatste fluitsignaal moesten zowel de middenstip als het doel langs de kant van de kantine eraan geloven. En zoals na elke derby werd er achteraf warm gegeten en e bikke gedroenke. Op het menu en de drankkaart: kieken, pintjes, Duvel, Erdinger Weißbräu en ... cocktails. Veel cocktails!
Volgend seizoen speelt De Schijf in de Hel van Wiekevorst. Op het terrein van VK Cravan. Benieuwd hoe lang het gaat duren vooraleer het terrein aan de Webstraat de Hel van Huirtuit wordt genoemd!

De doelpuntenmakers >>> Yves Grijp (1-0, 3-0 en 4-0), Van Schil (2-0), Nick Vervoort (5-0), Pieter Van Looy (6-0), Jelle Pluys (7-0), Nic Verwerft (8-0), Jonas Boeckx (9-0)

FC Diamantschijf viert het vijftigjarige bestaan met een feestelijke tweedaagse. Op vrijdag 17 mei 2013 is er een clubbal met Prince Jr. Band (gratis), op zaterdag 18 mei 2013 een Diamond Night-fuif met DJ Lempie ft. Decibel, Noisesick ft. El Pablo, Kristof Milano ft. Nightlife DJs en Drave Brown ft. DJ Max. Tickets kosten 5 euro in voorverkoop en 7 euro aan de kassa. Alle activiteiten vinden plaats op de De Schijf in de Langstraat. Alle oud-spelers en supporters zijn uitgenodigd om mee te komen vieren. (Davy Snijers, 0474-43 55 66)


Jonas Boeckx trapt het laatste doelpunt van De Schijf aan de Langstraat binnen!


De A-kant, met boven (vlnr): Van Rooy Eddy, Bruyninckx Wim, Verwerft Nick, Nicolay Kim, Peeters Kevin, Thys Filip, Boeckx Jonas, Grijp Ief, Van den Schoor Nick, Van Schil Yentof, Snijers Johan en onder: Van Looy Pieter, Vervoort Nick, Van Rooy Igor, Bruyninckx Stef, De Peuter Joren, Schellens Tim, Eeckhout Jonas, Vetters Gerry.


De B-kant, met boven (vlnr): Leysen Ludwig, Aerts Maarten, Poelmans Wim, De Heyder Lieven, Troonbeeckx Michel, Vervoort Jo, Boeckx Ruben, Van den Schoor Nick, Snijers Michiel, Snijers Johan, Vleugels Neel en onder: Heylen Dolf, Snijers Davy, De Peuter Rudy, Snijers Staf, Snijers Mane, Snijers Dimitri, Delsemme Benjamin, Van den Bergh Neel.

Geen opmerkingen: