dinsdag 7 mei 2013

Toplocatie voor Clamotte Rock

Vorig jaar werden de Hooifeesten omgedoopt tot Clamotte Rock. Een eerbetoon aan de overleden festivalmoeder Lieve Van Herck. Kleintjes worden stilaan groot en na zestien jaar onder moeders vleugels, ging de organisatie op zoek naar een nieuwe locatie. Die werd gevonden op Oosterhoven, de oude Herentalse Steenweg. De opbouw van het festivaldorpje is ondertussen druk aan de gang ...

“We wilden weg van die drukke en gevaarlijke Bouwelse Steenweg”, zegt presentateur Stefan Laenen. “Bovendien trok afgelopen jaar helaas een donkere wolk boven de wei naast de konijnenkwekerij. Een dramatisch ongeluk ontnam ons bezieler en erevoorzitter Stijn Verstappen. Maar we vieren door voor Stijn. Elke editie zal er voortaan eentje zijn voor onze beste vriend!”
De zoektocht naar een nieuw terrein was echter lang en kende veel hindernissen. “Iedereen wil een festival, maar niet in zijn hof. Kijk maar naar de Sinksenfoor in Antwerpen.”
Bovendien wordt het alsmaar moeilijker om als klein en zelfstandig festival te overleven. “De grotere festivals eisen exclusiviteit van Belgische artiesten, het vrijwilligersgild krimt alsmaar in, onkosten swingen de pan uit ... Het lukt ons wel, maar het wordt lastiger jaar na jaar.”
De verse locatie op de hoek Oosterhoven – Heikant maakt echter veel goed. “Het is een echte toplocatie!”, aldus een enthousiaste Laenen. “Prachtig omringd door groen, pakken veiliger dus en de weide ligt ook hoger. Gegarandeerd droge voetjes dus als het zou regenen.”

TWEE FESTIVALDAGEN
Voor het eerst in zijn bestaan pakt Clamotte Rock uit met twee festivaldagen. “Met pIE p.KLEIN uit Heist-op-den-Berg vragen we één van onze allereerste artiesten terug”, weet medeorganisator Sander Ooms. “Ondertussen zijn de bandleden grote jongens en vonden ze met kleinpunk (nvdr. kleinkunst, punk en ska) hun eigen aparte genre uit.”
Jos Smos, Zjuul Krapuul en Stef Bef oftwel Katastroof voorstellen hoeft niet meer. “Al 36 jaar de meest marginale en rebelse groep uit de Vlaamse showbizz. Het Antwerpse trio bracht pas een nieuw album uit vol duetten met Kommil Foo, An Nelissen, Sam Gooris en... pIE p.KLEIN!” Als klap op de vuurwerkpijl sluit Sons Of Lioth — zijn ze bezig aan een neverending tour, ofwa? — de eerste dag af, met een weergaloze metal-show.
Het zwaartepunt van de zestiende editie ligt op zaterdag 11 mei. “Onze affiche is een muzikale achtbaan. Rock, punk, ska, techno, rock–'n–roll, dubstep, ambiance,... Kortom een uiteenlopende line-up verspreid over het hoofdpodium in de festivaltent en de unieke dj-toren op de festivalweide”, klinkt het in koor.
Blikvangers op de affiche zijn Buscemi Ft. Squadra Bossa en Gruppo Sportivo. Dirk Swartenbroekx maakt al sinds 1996 dansmuziek met een vleugje latino als Buscemi, een van zijn favoriete acteurs. De Nederlandse band Gruppo Sportivo passeerde dertig jaar geleden meermaals onze legendarische concerttempel Zaal Lux. “Vooral hun eerste doortocht in 1978 moet legendarisch geweest zijn. Voor niet-Herenthoutenaren: in dezelfde periode passeerden ook Dire Straits, The Cure en U2: écht! Met Gruppo hopen we dan ook een wat ouder publiek aan te boren.”
Ook om naar uit te kijken op zaterdag, is de bluesrock van The Sha-La-Lee’s. De gitarist van The Sore Losers en de drummer van Millionaire in één band? Dat kan niet slecht zijn. Clamotte Rock gaat tenslotte ook talent zoeken waar het zit, desnoods aan de andere kant van de wereld. Dus verwelkomt men dit jaar The Decline uit Australië en Los Explosivos uit Mexico.

PRIJZENFESTIVAL
Op Clamotte Rock valt nog veel meer te beleven dan muziek alleen. “Pintjes bijvoorbeeld! Of lekker eten, klaargemaakt door onze festivalmoeders. Zij koken elke dag voor heel onze ploeg vrijwilligers, anders zaten we alle dagen in 't frituur.” Er is ook een gezellig festivalmarktje én een spectaculaire skatewedstrijd. Waaghalzen kunnen zich hier inschrijven.
Clamotte Rock viel enkele weken geleden nog in de prijzen. Voorzitter Jonas Dillen van het Hooifeestencomité mocht tijdens het gala van de Cultuurprijs en De Jeugdduim maar liefst twee prijzen ontvangen, waaronder de felbegeerde Duim. Wat ons betreft mag daar nog een spiejekmedaille bij voor het knap opgestelde programmablaadje!

Wat >>> Clamotte Rock 2013, met o.a. pIE p.KLEIN, Katastroof, Sons Of Lioth, Hypesquad, The Decline, Stonepiler, Los Explosivos, The Sha-La-Lee’s, Buscemi, The Oddword en Gruppo Sportivo
Waar & wanneer >>> Festivalterrein op Oosterhoven, in Herenthout • op vrijdag 10 en zaterdag 11 mei 2013
Tickets >>> 8 euro (vrijdag), 14 euro (zaterdag) en 20 euro (combi), verkrijgbaar in Dagbladhandel Aktueel Herenthout en in alle Free Record Shops
Info >>> Stefan Laenen, 0495-69 78 06 of e-post

Geen opmerkingen: